Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Att läsa Franz Kafka

De flesta har nog hört talas om Franz Kafka (1883 – 1924), och kanske om hans huvudperson, kort och gott kallad K.
Boken Processen är förmodligen heller inte helt obekant, ej heller novellen Förvandlingen där huvudpersonen vaknar och upptäcker att han transformerats till en synnerligen stor skalbagge.

Men hur många har läst några av hans romaner och noveller? Vet inte, men mina egna fullständigt ovetenskapliga undersökningar ger vid handen att Kafkas böcker inte läses i lika hög grad som Henning Mankells eller Liza Marklunds publikationer. På samma ovetenskapliga grunder har jag slutit mig till att det florerar vissa fördomar kring den gode herr Kafka. Att han är svårläst, alldeles för djup, jättedeppig, med mera med mera…

Jag vill gärna slå fast att dessa fördomar är just fördomar. Kafkas böcker är nästan ofattbart lättlästa! Inga krångliga ord, inga långa meningar, inga stora lass med karaktärer att hålla reda på, inga invecklade intriger… Nej, då tycker jag nog att t ex Leif G W Perssons eller Jan Guillous tegelstenar är betydligt krångligare att ta sig igenom, kanske inte minst för att historierna är så oinspirerande…

Men inte nog med att Kafka är lättläst, det är också väldigt roligt att läsa hans böcker.
Jag ska kanske inte påstå att jag skrattar mig fördärvad av hans romaner, men nog är de underhållande alltid!

Det finns ett tema som går igen i allt han skriver, och det är känslan av att inte höra till – att stå utanför. Handen på hjärtat, finns det nån människa på denna planet som inte i mer eller mindre grad känner sig utanför i vissa sammanhang?

K vill nog väldigt gärna passa in, men får han chansen? Är han tillräckligt vanlig?

Kafka renodlade detta tema, och med sitt suggestiva sätt att skriva skapade han en värld som vi djupt i oss själva känner igen – kanske alltför väl ibland.

I Processen är K anklagad för något. Men hur lyder egentligen anklagelsen? Det vet inte K, men han måste ändå förhålla sig till den. Han har inget val, eftersom han med jämna mellanrum jagas in till förhör med diverse lägre myndighetspersoner.

Du som nån gång varit i kontakt med försäkringskassan, eller blivit feldiagnostiserad några gånger av sjukvårdsapparaten, eller haft oturen att behöva uppsöka ett av arbetsförmedlingens alla kontor…  Just Du kommer att känna igen dig extra mycket.

Slutet på boken är vad man skulle kunna kalla intressant, och mer säger jag ej.

Om Processen finns i din lokala bokaffär vet jag inte, men på nätet hittar du den säkert.

Hans böcker hittar du t ex på Bokus eller Adlibris (du kommer direkt till Kafka avdelningarna) :-)

När du ändå är igång, spana in Slottet och Amerika – även de är lättlästa och underhållande. Och bra.

Och så har jag sparat det bästa till sist: nästa gång nån gnäller över hur jobbig och omodern Kafka är kan du gå i svaromål:
Tvärtom min vän, han är såväl lättläst som aktuell – har du inte läst hans böcker eller? :-)

intressant

Kommentera