Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Skrivtips från elva författare och redaktörer

Här kommer elva inspirerande skrivtips från författare, redaktörer, journalistprofessorer…
Vi värmer upp med ett citat från Anais Nin:
”Jag tror att man skriver för att skapa en värld som man vill leva i”
Okay, då kör vi :-)

1. Ställ fram en soffa

”Mitt bästa tips när det gäller att skriva skönlitteratur:  låtsas att du är din karaktärs terapeut. När du låter dina karaktärer prata ut om sig själva upptäcker du deras dolda rädslor och hemligheter, och får grepp om deras drivkrafter. Och drivkrafterna är det som i slutändan förklarar deras beteende.”
– Kelly Simmons, författare och tidigare journalist

2. Hitta karaktärernas drivkrafter

”När det gäller fastigheter handlar allt om läge, läge, läge.
När det handlar om att skriva skönlitteratur handlar allt om drivkrafter, drivkrafter, drivkrafter.
För att kunna skapa trovärdiga karaktärer måste du känna till deras drivkrafter.
Varför gör dina karaktärer som de gör?
Vad är det för mål de sträcker sig efter?
Vad i deras förflutna gör att det är så viktigt att uppnå detta mål?
Varför de valde den här vägen istället för en annan?
Det är inte så att saker ”bara händer”. Det finns inga tillfälligheter. Allt är, eller borde vara, orsaksbundet.”
– Laurel Bradley, författare

3. Följ det mest klassiska av alla skrivtips – ”Show, don´t tell”

Det betyder att du ska levandegöra händelserna för läsaren istället för att återberätta.
Läsaren måste få detaljer för att dina ord ska bli till bilder. De måste få lukta på parfymen, smaka på vinet, känna på halsduken. Säg inte bara att det var en vacker solnedgång, beskriv den med livfulla detaljer – gestalta!”
– Mark Grabowski, professor i journalistik

4. Gör din berättelse begriplig

”Det bästa skrivtips jag kan ge är: din berättelse måste vara begriplig. Så – gör din läxa! Om du skriver om ett ställe du aldrig varit på, se till att det du säger om den platsen stämmer. De flesta läsare kan bortse från små misstag, men stora misstag kan förstöra din historia, särskilt när en snabb google-sökning är allt som behövs för att hitta fakta.”
– Trudy W. Schuett, författare och bibliotekarie

5. Var inte en wannabee

”Så här ligger det till: författare skriver, och wannabees pratar om att skriva.”
– Shelley Lieber, författare

6. Var kreativ – skriv vasst och märkligt!

”Mitt bästa skrivtips är: utgå från sanningen och vrid på den med hjälp av din fantasi.”
– Zola Lawrence, författare och lärare

7. Sätt deadlines och se till att hålla dem

”En deadline drar dig framåt, förbi demoner och tvivel, och in i färdigställandets förlovade land. Som Rob Hartzler, en klok konstnärsvän till mig, sa: ”Det existerar inte om det inte är färdigt.”
– Claire Bardos, manusförfattare

8. Utnyttja din vilja att förhala

”När jag var frilansskribent, brukade jag avsätta cirka 20 minuter till ’förhalnings-aktiviteter’ varje morgon innan jag började skriva. Jag fick en hel del administrations- och hushållsuppgifter gjorda på det sättet. Efter detta nyttiga förhalande kunde jag sätta mig ner och bara låta det flöda! Detta är mitt allra bästa skrivtips.”
– Claire Bardos, manusförfattare

9. Sätt upp mål för ditt skrivande

”Jag har skrivit sex böcker. Det bästa skrivtips jag någonsin fått fick jag av en författarkollega som sa: ”Skriv tio sidor per dag.” När jag tar itu med ett bokprojekt, eller ett manus, följer jag detta råd, och projektet seglar på.”
– Yasmin Shiraz, författare

10. Skriv för hand

”Mitt skrivtips är att skriva för hand. Jag skrev hela min bok på det sättet – och sen präntade jag in allt på datorn. Ja, det är tidskrävande, men med papper och penna flödar mina idéer bättre. Dessutom använder jag papper som är 40 x 55 cm, och det gör att folk som ser mig undrar vad jag pysslar med egentligen…”
– Kelly Damron, författare och bloggare

11. Känn din publik

”Mitt bästa skrivtips när det gäller att skriva barnböcker är att du lär dig allt du kan om den åldersgrupp du skriver för. Följ med en klass under en vecka i en offentlig skola. Betrakta tonåringar på en biograf, i bowlinghallen eller på en snabbmatsrestaurang. Kolla vilka böcker de väljer på biblioteket eller i bokaffären. Gör anteckningar om vad de gör och säger; det berättar för dig om deras fysiska, andliga, emotionella och mentala förmågor.”
– Cindy Kenney, frilansskribent och redaktör

– – –

Du ska också få ett boktips för långt under femtiolappen, nämligen Elizabeth Georges’ Skriv på! : en romanförfattares syn på skönlitteratur och författarskap (Adlibris).
”Deckardrottningen Elizabeth George visar hur man går tillväga när man gör en detaljerad plan för en bok och ger praktiska råd om de olika momenten i skrivprocessen, hur man stegvis lägger upp boken, vad man ska tänka på när man bygger upp intrigen, vilka perspektiv man kan använda och hur gestalterna får liv och blod.”
Nu är jag nyfiken på… vilket är ditt absolut bästa skrivtips?

3 reaktion på “Skrivtips från elva författare och redaktörer

  1. Pingback: Inspiration att skriva « Punctum saliens

Kommentera