Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Det finns bara två sorters människor! DEL 2

Magi?

Det finns inte nån gräns för alla de sätt vi kan dela in människor i två sorter på… hund och kattmänniskor, vinnare och förlorare, de som gillar korsord och de som inte gillar korsord…mandrake

Som du märker verkar det inte finnas någon ände på sorter att tillhöra, och ändå är det svårt att argumentera emot påståenden av typen “Det finns bara två sorters människor…” Vad beror det på? Är det nån sorts magi inbyggd i det hela? Detta var frågeställningen i DEL 1 av denna miniartikelserie.

Försök till förklaring

Jag ska försöka förklara hur det hänger ihop.

Tänk på alla de böcker du har därhemma – hur är de sorterade i bokhyllan (om de nu är sorterade alls…)?

De kan vara sorterade efter…

genre
författarens efternamn
bokens höjd (i mycket sällsynta fall)
bokryggens färg (något vanligare…)
hur bra boken är (de bästa böckerna på en egen hylla)

för att bara nämna några exempel. Grejen är att man bestämmer sig för ett sorteringssätt och konsekvent håller sig till det.

Vi tar ett exempel:
”Bokens Höjd”

Enligt min privata uppfattning finns det faktiskt bara två sorters böcker: Höga böcker och böcker som är låga.

Vilket ju stämmer, om man håller sig till just det perspektivet vill säga.

Ett exempel till:
”Bokens Genre”bok

…ja, jag skulle till och med vilja gå så långt som att säga att det finns bara två huvudtyper av böcker, och det är då naturligtvis böcker som är Deckare, och böcker som inte är Deckare!

Så till och med när det finns en hel massa attributvarianter (i detta fall genres) att välja bland går det att få till en “två-sorters” utsaga – men man får då bygga den på SANT versus FALSKT, istället för MOTSATSER – för bland genres går ju inga motsatser att hitta. Man kan inte säga att en bok är ANTINGEN en Deckare ELLER en Faktabok (eftersom det finns så många andra genres).

Däremot kan man (när motsatser används) säga att en bok är ANTINGEN Hög ELLER Låg.

Börjar det bli komplicerat? Håll då i minnet att detta bara är att skrapa på ytan.

Vi borde till exempel också utreda varför människor har en sådan dragning till “dualismen”, det vill säga att dela in saker och ting i just två delar – kanske har det att göra med att det är en slags universell princip… ljus eller mörker, liv eller död, fly eller fäkta, älska eller hata.

I datorernas värld, där jag huserar till vardags, finns endast Sant ELLER Falskt (representerade av “Ettor” och “Nollor”, som i sin tur är representationer av huruvida strömmen är Av eller På i miniatyrartade små kretsar), men kopplade i såpass komplexa kedjor att miljarder nyanser finns – precis som i verkliga livet alltså.

Det är nämligen så att antalet möjliga perspektiv på en viss Sak eller Företeelse (t ex ett giftermål inom Konungahuset) är i princip oändligt – men vi stackars människor har en förmåga att föredra den allra enklaste utvägen – att Gilla ELLER Ogilla… eller något annat dualistiskt :-)

Avslutningsvis…

… hoppas jag att när du nästa gång hör någon prata om Winners och Losers…  vet du att det säger mer om personen som sa det, än om din egen verklighet  :-)

intressant

Kommentera