Artikeln är skriven av susanne

Jaså, du är författare du?

Jag heter Susanne Samuelsson och jag är författare.

Jag har fått äran att skriva på den här bloggen och tänkte börja med att berätta hur jag ser på skrivande och författarskap.

För mig känns det som jag började ta skrivandet på allvar först för några månader sedan. Då hade jag i ett par år omständligt tvingat fram ord när andan föll på, tänkt saker som ”Men inte kan väl jag..”?  Påbörjat romaner om djupa stora saker jag inte kände till, för jag trodde det var så man gjorde om man ville bli författare. Önskat att jag gillat whisky och skinnfåtöljer.  Jämfört mig med de största och känt mig liten.

Men plötsligt bestämde jag mig för att strunta i vad som är coolt och svårt eller vad som anses vuxet. Jag började skriva och bara skrev och skrev och orden började plötsligt välla över i mitt huvud.  Jag slapp leta efter dem mer.

Det blev en kärv novell om onda mustascher och jag var väldigt stolt och ville för första gången verkligen visa min omgivning vad jag skrivit. Inte för att förhoppningsvis åh hoppas hoppas få ett snällt ord utan för att jag helt enkelt tyckte jag var skitbra! Innan dess hade jag en bild av att en författare är någon gett ut flera verk och har tid att sitta på en inpyrd folktom bar och svettas fram orden. Eller som har en skrivarstuga i Frankrike där havets vindar kryddar manuset. Själv har jag inget sånt, men jag tycker ändå att skrivande är det roligaste som finns. På mina villkor.

Jag har än så länge mest blygsamt publicerats i små magasin som inte finns på kioskhyllorna och har datorn full av berättelser som än så länge bara är mina. Men jag är också författare. Lika mycket som de andra. De som säljer slut och de som diskuteras på kultursidor.

Man kan säga att den här insikten var det som fick mig att vända blad (ursäkta vitsen) i mitt författarskap. Jag slutade snegla ängsligt åt alla håll och koncentrerade mig på ord som jag själv valt, inte ord jag läst i någon annans bok.

Ibland blir mina texter fåniga, och ibland lyser min besatthet av nördiga zombiefilmer igenom, men vad gör det? Jag tycker ju jag är jättecool.  Det viktigaste är nämligen att tro på det man själv skriver. Gör man det kan man aldrig bli nedtryckt.

Nu när jag insett detta kan jag gå hur långt som helst, och jag hoppas andra kan få lite inspiration av detta också. Alla kan gå dit de vill. Det viktigaste är att man skriver från hjärtat och kommer man bara ihåg det kan det aldrig bli fel. Många inser säkert detta mycket tidigt i sitt skrivande men för mig tog det lite längre tid. Men nu är jag där.

Är ni också författare?

 

Artikeln skrevs av susanne i kategori Tips, taggat som . Bokmärk permalink.

Om susanne

Jag är en informatör och kulturpedagog som just nu gillar att skriva kärva noveller om sånt man förväntas skämmas för. Detta varvar jag med barnboksmanus. Hittills har jag publicerats i några mindre magasin och för tillfället jobbar jag på en apokalypsnovellsamling. I vår flyttar jag till Norrköping och därmed får jag för första gången i mitt liv plats med en alldeles egen skrivarhörna. Här på bloggen kommer jag nog skriva mycket om vikten av att tro på sig själv som författare.

4 reaktion på “Jaså, du är författare du?

  1. Jag drömmer om att kunna skriva då det finns en historia att berätta men det är svårt. Läser poesi och drömmer vidare om att kunna uttrycka mig i skrift. Funderar på att gå en skrivarkurs. Kul att du har kommit fram till att du är en författare. Det har inte jag, än.

  2. Hej!

    Jag tycker verkligen om det du skrev! Om man själv kan stå för det man skrivit så kan ingen annan trycka ner en. Det är så sant! Man måste helatiden skriva utifrån det man själv tror på, inte det som är trenden, eller hur man TROR att det skall vara. Jag har själv skrivit manus för att bli publicerad, dvs hur jag trodde att jag skull skriva för att förlagen skulle vara intresserade… men nej, det var de inte… Så skrev jag utifrån det jag VILLE skriva och vem vet, jag är i alla fall för första gången nöjd och stolt över mitt manus :-)
    //Lotta

Kommentera