Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Celtx hjälper dig att planera din roman!

Lite bakgrund

Jag har försökt samla de allra bästa programmen för författare på sidan Program för dig som skriver, men nu har jag träffat på ett program som är värt en alldeles egen artikel, nämligen Celtx.

Vi som skriver vet ju att skapandet är en tämligen kaotisk och rörig kreativ process – en association här, en replik där, en intrigidé nånannanstans, en fundering om en viss viktig aktör skymtar bakom ett träd, osv. Idéerna kommer inte alls linjärt och militäriskt ordnat, utan tvärtom – slumpmässigt flyger de fram genom luften. Och på nåt sätt måste man fånga dem, för innan man vet ordet av har man glömt bort vad det var som var så genialiskt :-)

Min sajt författartips.se är menad som en inspirationskälla, men också som en hjälp att se vilka olika delar en berättelse är uppbyggd av. Vi är alla olika, en del vill skriva på 100% inspiration, fullständigt utan planering, och en del vill ha 100% kontroll över varje mikrometer av historien.

Själv vill jag ha ungefär 70% inspiration och 30% kontroll :-)

Celtx tycker jag verkar vara ett alldeles utmärkt verktyg för att skaffa sig den där nödvändiga kontrollen över ett projekt som riskerar att bli en soppa av ostrukturerade anteckningar och idéer.

Och det passar också mycket bra ihop med författartipssajtens sidor om till exempel aktörer, storyboard, övergripande planering, hur du lägger upp själva storyn,  etc.

Mitt tips blir alltså:
Ladda ner Celtx och labba runt lite så du ser hur det funkar, och ta stöd av min författartipssajt för att fördjupa dig i teorin om berättelser byggs upp.


Celtx – en enkel översikt

Här hittar du lite wikipedia info

Såhär kommer du igång

  1. Ladda ned och installera Celtx (gratisvarianten duger mycket bra!)
  2. Starta programmet och välj Sample Project :: Alice’s adventures in Wonderland
  3. Du har nu kommit in i ett Novel (roman) projekt, och kan där bläddra runt för att lära känna de olika delarna av programmet
  4. När du känner dig redo, välj File >> New project… >> Novel
    Spara som TestRoman1 eller nåt liknande fantasifullt, och testa vad man kan göra – till exempel Add-knappen är väldigt rolig :-)
  5. Du är nu redo att skriva ett mästerverk – lycka till!

När du startar ditt stora romanprojekt på riktigt kan det vara en bra idé att spåna fram diverse scener med hjälp av ”riktiga” storyboard-kort och en favoritpenna, din kreativitet mår bra av lite fysiska övningar – när du har definierat upp de viktigaste scenerna kan du alltid föra över dem till ditt Celtx Roman-projekt, och sen fortsätta digitalt.

Självstudier om Celtx
youtube – Celtx for Novels
Celtx wiki, tutorials

Lycka till med ditt romanprojekt :-)

3 reaktion på “Celtx hjälper dig att planera din roman!

  1. Pingback: Celtx hjälper dig att planera din roman! | Författartipsbloggen | Kreativt skrivande | Scoop.it

  2. Pingback: Celtx hjälper dig att planera din roman! | Kreativt skrivande | Scoop.it

  3. Pingback: Att organisera sin bok | Skrivakuten

Kommentera