Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Vilken författartyp är Du?

Jag har under årens lopp stött på en hel massa spännande människor, och många av dem är författare (eller blivande författare).

I denna artikel gör jag ett försök att bunta ihop dem i grupper, för det verkar underligt nog vara så att det finns endast ett fåtal grundtyper som författare tillhör.

Kom ihåg att verkligheten alltid är mer komplex än vad en lista ger sken av, så bli inte upprörd om du känner igen dig i en eller flera av beskrivningarna :-)

Bulldozern

Bulldozern har för länge sen insett att ska det bli något skrivande av får man minsann ta för sig lite. Petitesser som familjeliv och semester ignoreras totalt – här ska skrivas på varje ledig stund!

Bulldozern brukar så småningom bli en smula ensam, och de producerade texterna handlar oftast om familjekriser.

Valspråk: Försvinn ur mitt liv, jag ska skriva!

 

Karriäristen

Karriäristen är inte så intresserad av skrivandet egentligen, vare sig som konstart eller hantverk. Nej, här handlar det om att vårda och utveckla sitt varumärke! Varumärket är ju det viktigaste på planeten, som alla vet, och det ger en fin trovärdighet åt varumärket om varumärkets ägare (dvs Karriäristen) lyckats tota ihop en bok också, förutom att vara bra på att prata om sig själv och sina förtjänster varje vaken stund på dagen.

Valspråk: Ju ytligare desto bättre!

 

Den självförintande

Här kan det pyra av talang och spännande skrividéer, men vad spelar det för roll? Den självförintande anser sig vara urusel på att skriva, oavsett vad andra säger. Dessutom var det ju en viss person som en gång för flera år sen tyckte att den självförintande skrev konstigt och krångligt!

Den självförintande tänker ständigt på sitt skrivande, men eftersom den självförintande är så usel i sina egna ögon är det ju ingen idé att skriva mer än en och annan meningslös rad då och då.

Valspråk: Fy vad jag är värdelös på att skriva!

 

Community-fantasten

Community-fantasten ägnar nästan all sin lediga tid till att hänga på diverse skrivar-communities, som Fruktsoda, 1 av 2, Tråkus, med flera.

Här kan Community-fantasten “gilla” allt som alla skriver, och själv bli “gillad” när han skriver en dikt eller en kortare textsnutt. Underbart!

Community-fantasten diskuterar sig igenom sitt skrivarliv – istället för att skriva nånting av substans.

Högst en novell var tredje år, och texter på communities sammanlagt motsvarande tre biblar, det är Community-fantasten det!

Valspråk: Varför komma nån vart med mitt skrivande när jag kan mysa på ett community?

 

Förhandlaren

Förhandlaren försöker omständligt förklara för sin familj att även om det inte riktigt går att garantera att all den tid Förhandlaren vill lägga på sitt skrivande kommer att ge finansiell utdelning, är det ändock så att Förhandlaren har ett Behov av att skriva, eftersom en Inre Kraft brinner i Förhandlaren. Så är det möjligen så att Förhandlaren kan förhandla sig till nån timmas skrivtid per månad, trots som sagt att det kanske inte resulterar i en best-seller till slut?

Valspråk: Snälla, bara en timma i månaden!

 

Textbajsaren

Textbajsaren skriver om allt som faller textbajsaren in. Fåniga funderingar om “kvalitet” och “kill your darlings” är inget för denna författartyp, nej, allt är lika bra, för textbajsaren har insett att alla ord är till för att skrivas!

Typiskt för textbajsaren är att blåsa upp en idé som knappast ens håller för en novell, till en riktigt jättetjock tegelstensroman – med hjälp av massor av omständliga beskrivningar om hur hjälten köper en plånbok i äkta krokodilskinn, och hur vädret är just nu i diverse delar av världen.

Valspråk: Ju mer textmassa desto bättre!

 

Vilken författartyp är Du?

Har jag missat nån författarsort? Och tycker du att nån av typerna jag beskrivit passar in på dig? :-)

14 reaktion på “Vilken författartyp är Du?

 1. Intressant lista! Tyvärr var inte jag med, men om det fanns en typ som var raka motsatsen till Den självförintande med en krydda av allvarlig Fåtummenursjuka så vore jag definitivt den.

 2. Trodde först att jag inte var med, men när jag kom ner till ”textbajsaren” så klarnade allt. Det var ju mig och mitt skrivande du beskrev! :D

 3. Pingback: Vilken författartyp är Du? | Kreativt skrivande | Scoop.it

 4. Idésprutan! Den som kommer på en massa saker att skriva om och ständigt får idéer i de mest väntade och oväntade sammanhang. Men hon lyckas aldrig göra sak av den, oftast för att idérna är för bra, men också för stora och luddiga.
  Valspråk: ”ÅÅH det ska min bok heta!”

  • Precis sån är jag! MEN, jag har faktiskt börjat skriva ner ett utkast nu, så kanske det förbannade fruntimmret slutar leva sitt paralella liv i mitt huvud! Allt bara för att jag såg en kvinna i en bil, knepigt parkerad hos min bästa vän en dag… I säkert TRE år har hon pockat på och hittat på en massa saker.

   • Sara, ha ha! Stämmer in på mig med men jag har mer än en kvinna som pockar i huvudet. Det är en hel jävla armé! ;-)

 5. Ha ha! Kul typindelning. Vad sägs om ”den hemlige” som skriver utan att berätta för någon om det och inte vågar visa något av det skrivna? Fast den typen är väl inte så lätt att få syn på, förstås ;-).

 6. Oj, jag är lite av en idéspruta och orbajsare men också en del av Community-fantasten. Lägger alldeles för mycket tid på Facebookande och annat när jag kan skriva på noveller och romaner! :-) Men faktum är att det ger uppslag till många nya idéer…

Kommentera