Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Ge ut en bok, att skicka manus till bokförlag

I den här artikeln hittar du listor över svenska bokförlag – och några förslag på hur du ska gå till väga för att väcka bokförlagens intresse när du vill ge ut en bok.

Att skicka manus till ett traditionellt bokförlag


Med traditionellt bokförlag menar jag till exempel Brombergs, Piratförlaget, Albert Bonniers förlag eller dylikt. Det vill säga ett förlag som tar emot ditt manus, läser igenom det, och efter ett par tre månader återkommer med ett besked om huruvida de vill ge ut det eller ej (ja, det tar tid – skicka gärna ditt manus till flera bokförlag samtidigt, så du slipper vänta i evigheter på att bli utgiven).

Ett traditionellt bokförlag upprättar ett kontrakt som innebär att du får betalt för ditt manuskript.

Tänk på detta innan du skickar iväg ditt manuskript

 • Skicka inte brottstycken, utan hela manus.
 • Bifoga följebrev och en kort sammanfattning av manuset (mer om detta nedan).
 • Manuset ska vara utskrivet på papper (det finns dock förlag som endast tar emot elektroniska dokument, typ word-filer eller pdf-filer).
 • Skicka inte handskrivet manus.
 • Använd gärna teckenstorlek 12 punkter, 1,5 radavstånd och ett läsvänligt typsnitt (t.ex. Times New Roman).
 • Dubbelsidigt sparar miljön och är okay.
 • Var noga med att uppge e-post, telefonnummer, namn och adress
 • Om du vill ha tillbaka ditt material måste du bifoga adresserat och frankerat svarskuvert. Manus som inte ges ut slängs ofta, skicka därför alltid en kopia, aldrig original!
 • Häfta inte ihop sidorna. Samla dina kopior i en vanlig plastmapp eller liknande, inte i pärm (vissa bokförlag vill inte ens ha en plastmapp).
 • Numrera sidorna.

Följebrev och kort sammanfattning av manuset – vad ska man tänka på?

De flesta bokförlag vill att du skickar med ett följebrev, och en kort sammanfattning av manuset.

Följebrevet är en kort beskrivning av dig själv, och varför du skrivit ditt manus. Ta chansen att framstå som den författare du faktiskt är.

Kort sammanfattning av manuset innebär att du försöker skriva en ”baksidestext” till din bok, som lockar bokförlaget att kasta sig över ditt manuskript med dreglande käftar. Var saklig, men ansträng dig för att verkligen skapa ett intresse – du ökar därigenom chansen att ditt manus arbetar sig förbi de första spärrarna förlaget satt upp. Lägg några timmar på detta!

Lista: traditionella bokförlag (direktlänkar till deras Manussidor)

Mörkersdottir förlag - ny på listan!  (mars 2014)

Lange förlag - ny på listan!  (februari 2014)

Sadura bokförlag - ny på listan!  (februari 2014)

Albert Bonniers förlag

Forum bokförlag

Brombergs

Ordfront förlag

Piratförlaget

Debutantförlaget

Libris förlag

Rabén & Sjögren (barn- och ungdomsböcker)

Bokförlaget Semic

Wahlström & Widstrand

Damm Förlag

Miders Förlag

Opal bokförlag (barn- och ungdomsböcker)


Icke traditionella bokförlag – tjänster som hjälper dig att ge ut boken själv

Med icke traditionella bokförlag menar jag tjänster som Vulkan med flera. Här handlar det om att du betalar pengar för att få din bok i tryck. De olika tjänsterna har lite olika tillvägagångssätt, enklast är att använda listan nedan för att surfa runt och hitta det alternativ som verkar vettigast för just dig och dina behov – och din plånbok.

Denna typ av ”bokförlagstjänster” betalar dig alltså inte en enda krona för ditt manuskript – istället är det du som får betala dem för att bli utgiven.

Lista: tjänster som hjälper dig att ge ut boken själv

Författares bokmaskin

Vulkan

Bokutgivning.se

BOD (Books On Demand)

BudgetBoken

Books-on-demand

B4 press

Solentro

Hjälp mig komplettera listorna

Givetvis finns det bokförlag och tjänster jag missat. Du har av olika anledningar bättre koll än vad jag har, hjälp mig genom att skicka ett mejl, eller genom att skriva en kommentar – jag fyller på listorna efter att ha kollat upp :-)

43 reaktion på “Ge ut en bok, att skicka manus till bokförlag

 1. Pingback: Ge ut en bok – att skicka manus till bokförlag | Författartipsbloggen | Kreativt skrivande | Scoop.it

 2. Hej!
  Hur ska man lyckas utomlands som författare inom literatur och musik text författare bland annat relevant ?
  Måste man bo i det land i så fall, eller kan man stanna i Sverige och bara skicka iväg manus till utlandet?
  Tack!

 3. Hej och tack för ett gäng bra tips,

  En sak jag undrar:
  Innan man skickar sitt manus till förlag.

  Hur vet man att de inte snor idén, boktiteln och låter någon annan spökskriva om…?
  Finns det några garantier eller ska man bara lita blint på förlagen…?
  Kan man säkra upp boktiteln eller idén på något sätt…?

  /Lars

  • Hej Lars!
   Det är nog så att det finns en hel del heder och moral här i världen trots allt, och det skulle förvåna mig väldigt mycket om ett bokförlag skulle försöka att lura dig eller nån annan på det sätt du beskriver.
   För din trygghet finns det en massa lagar och regler som skyddar den som skriver, dessutom interna policys på bokförlagen. Jag är säker på att du kan vara helt lugn i det avseendet.
   Om vi däremot bodde i ett fullständigt genomkorrupt och moraliskt totalruttet banditsamhälle skulle svaret blivit ett annat – men det gör vi alltså inte.

   Kul att du gillar skrivtipsen!

  • Ja det får man. Att skicka in ett manus till ett förlag är inte detsamma som att man har skrivit ett kontrakt med förlaget.
   När du får napp, slå till om du tycker förlaget verkar vettigt.
   Om nåt annat förlag sen hör av sig och älskar ditt manus är det ju bara en bonus, men inget som du behöver gå vidare med.

 4. Pingback: Att skriva förlagsbrev | Lugn. Det ordnar sig.

  • Dela in det som du tänker dig den färdiga boken. Om du vill ha kapitel, dela in i kapitel. Vill du inte ha kapitel, strunta i dem.
   Om det är så att ditt manus är jättebra kommer förlaget diskutera detaljer med dig så småningom, så allt kan ändras senare om så behövs.

 5. Pingback: Skriva en bok i MS Word | Skrivakuten

 6. Hittade hit när jag googlade lite och ska läsa mer
  Jag har alltid skrivit, men det mesta utspelar sig inte här. Det manus jag skriver på nu skulle jag gärna skriva på engelska, men är det rimligt att försöka hitta en litterär agent och försöka med amerikanska förlag, eller är det att hoppas på för mycket?

 7. Hej,
  Jag har hört ryktesvis att man kan anlita en person för att sälja in eller ”promota” ett manus till bokförlag, Givetvis till en kostnad och utan garantier. Stämmer det och existerar denna på sidan om ingång till bokförlag?

  Mvh Lasse

  • Hej Lasse, det har jag faktiskt aldrig hört talas om.
   Har även hört mig för med diverse kontakter, men utan napp.

   Det låter en smula skumt i mina öron (ett bokförlag borde ju kunna avgöra kvaliteten någorlunda ”objektivt”, utan att bli påverkad av en ”manuskriptagent”), så jag föreslår att du försöker skriva ett bra följebrev till ditt manus istället!

  • Hej Malin – nej, inte vad jag vet. Om nån läsare känner till något dylikt förlag, svara gärna på kommentaren!
   Annars har du ju alltid möjlighet att skicka ditt manus till engelskspråkiga länders bokförlag.

 8. Hej, Vad innebär det att förlaget ”köper mitt manus”? Vad händer med rättigheterna då och hur får jag betalt framöver när boken säljs i bokhandlarna?

  • Ingenting kommer hända med rättigheterna innan du skriver på ett kontrakt (vilket i princip är ett juridiskt bindande avtal mellan dig och bokförlaget). Och när du skriver på kontraktet kommer villkoren finnas angivna, och du tar då ställning till om detta är något du vill göra.
   Med andra ord, detaljerna kommer visa sig när du är där, och du har själv full kontroll.

 9. Pingback: hur skriver man en roman « helgadag

 10. Hallå Christian! Jag har jagat och jagat någon informativ hemsida om förlag och manus. Och jag måste säga att detta är det bästa jag hittat! Otroligt bra hjälp! TACK!

  Nu till min fråga/frågor. Jag har jobbat på ett manus i tre år och är otroligt seriös med detta. Jag har skickat manus för korrektur läsning till ett pålitligt och bra företag. E-korren heter företaget. Ett tips för dig om du vill tipsa om korrektur företag.
  Så nu har jag alltså gått sista steget i min procces nu vill jag alltså skicka ut manuset till förlag.

  Hur vet jag vilket förlag jag ska vända mig till. Jag har kollat runt lite här och där. Men är osäker på om det förlag jag är intresserad av ger ut böcker i den genren/gruppen jag riktat boken till. Som är fantasy. Är det bara och skicka till alla förlag endå och hoppas på svar? Det skulle kännas bättre för mig om jag skickade manuset till förlag jag är säker på ger ut böcker i den grupp boken tillhör.

  Återigen tack för en guldvärd blogg!
  Med vänlig hälsning Gulten

  • Hej Gulten, kul att höra att du gillar bloggen!
   Det framgår förhoppningsvis någorlunda tydligt vilken typ av böcker ett förlag ger ut. Om du ändå är osäker är mitt tips att du ringer upp förlaget och frågar, alternativt mejlar eller skickar brev.

 11. Hej igen. Mitt manus innehåller 90 000 ord. Jag har hört att 100 000 ord är max gräns för bokmanus. Vad skulle du föreslå att man ska ligga på som debutant? Och man ska väcka intresse för ett bokförlag?

  Med vänlig hälsning Gulten.

 12. Hejsan!
  Jag håller på att skriva ett manus just ligger runt 40 000 ord eller så, allt är på engelska eftersom jag har ett större ordaval på det. Finns det något svenskt företag som TAR emot ett manus på engelska men när dom släpper boken så är den på svenska?

  • Hej! Det har jag tyvärr ingen kännedom om. Det låter dock som en snårig omväg för förlaget att behöva stå för översättningen själva, så jag kan tänka mig att det blir svårt att hitta ett förlag som vill publicera ditt manus så länge det inte är på svenska.

 13. Tackar för svaret, Skulle nog tro det antar att jag får leta efter ett förlag i Amerika eller Storbrittanien.

Kommentera