Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Fem övningar som botar din skrivkramp (writer’s block)

Skrivkramp är en besvärlig åkomma som då och då drabbar nästan alla författare. I en serie artiklar kommer jag att diskutera olika aspekter av writer’s block, och varför inte börja med fem riktigt bra och spännande övningar som ger dig chansen att bryta dödläget omedelbums?

1. Dela upp dig i två personer

Syftet med ”dela upp dig i två personer”-metoden är att få igång en dialog med den skapande delen av dig. Syftet är att du ska kunna samordna din spontana och fria kreativitet med realistiska och jordnära målsättningar.

Börja med att ge ett namn åt den skapande personen i dig, till exempel ”mitt inre barn”, ”högra hjärnhalvan”, ”Anna Johansson från Säffle”, eller vad du tycker passar bäst. För min egen del kallar jag mitt skapande inre för ”den osynliga”, men det är en helt annan historia.

Såhär kan du göra för att komma igång:

Påbörja en öppen och ärlig dialog mellan ditt medvetande (JAG) och ditt underliggande skapande jag. Låt detta inre jag få ett namn som jag beskrivit ovan, och har du ännu inget namn, låt det komma fram under tiden du pratar med dig själv.

Se till att du hittar ett sätt att göra dialogen bekväm för dig – skriv ned den på papper, spela in den via en mikrofon… Se till att du kan spara dialogen på nåt sätt så du kan återkomma till den senare.

När du avslutat dialogen är det dags att analysera den. Försök beskriva personligheterna hos de som samtalar, och fundera även över tonen i samtalet. Låter det som två vänner som försöker komma överens, eller som två dödsfiender som vill sätta tänderna i varann?

Identifiera vilka områden som verkar konfliktfyllda och vilka som är harmoniska mellan ditt medvetna jag och ditt inre skapande jag. Detta kan ge dig en aning om var orsaken till din skrivkramp ligger. I och för sig kan det också leda till behov av mångårig psykoterapi, men vad gör man inte för konsten?

2. De tre listorna

Här handlar det om att få grepp om själva skrivkrampsroten:

Reflektera över ett skrivprojekt du kämpat med utan framgång. Gör en lista (första listan), där du börjar varje punkt med orden:

”Jag borde skriva färdigt detta projekt därför att…”

Därefter gör du en ny lista (andra listan) där du börjar varje punkt med:

”Jag vägrar skriva färdigt detta projekt därför att…”

Denna andra lista är möjligen mer kraftfull än den första. Den ger dig chansen att med ditt medvetande snappa upp ditt inre skapande jags känslor – med andra ord, du får chansen att lyssna på dig själv, istället för att köra över dig med en ångvält!

Avslutningsvis skriver du en tredje lista:

”Det vore fantastiskt kul att skriva om det här istället…”

Skriv upp allt som gör dig ivrig och entusiastisk, oavsett hur fånigt eller simpelt det verkar – låt ditt överjag ta av sig domarperuken en stund och släpp loss!

3. Gör ett riktigt uselt första utkast


Tanken med att göra ett uselt första utkast är att slå in skallen på några kära gamla demoner som brukar dyka upp i tid och otid. Ja, jag tänker på demoner som ”Självkritik”, ”Perfektionism”, ”Krav” med flera.

Har man som utgångspunkt att man ska skriva det mest fantastiska stycke som nånsin satts på pränt, ja då upptäcker man ju snart att det man skriver inte riktigt motsvarar ens förhoppningar – och skrivkrampen sätter in med full kraft.

Många författare har erfarenhet av att fastna i en ond cirkel där man gång på gång försöker skriva det där första stycket ”tillräckligt bra”… ända tills all den magi och glädje som man förknippade med idén försvinner.

Resultatet? Författaren ger upp och känner sig värdelös – och mer blockerad än nånsin.

För att bryta denna onda cirkel kan du prova att skriva ett fullständigt uruselt första utkast. Och när jag säger fullständigt uruselt så menar jag alltså helruttet.

Dialogen ska vara så stel att man får ont, miljöbeskrivningen ska stinka av dåliga ordval och liknelser, grundidén ska vara skrattretande svag, och slutet fullständigt ologiskt.

För perfektionisten är detta en svår utmaning, men kom ihåg att ingen annan än du kommer att se utkastet. Det är inte meningen att du ska skicka detta till en novelltävling eller ett bokförlag, syftet är att skapa nåt som du ror i land – vilket kommer att återupprätta din känsla av att du faktiskt är en författare trots allt.

4. Rama in en liten del av världen

För att övervinna känslan av att vara mitt inne i ett obegripligt och rörigt projekt kan du göra följande:

Tänk att du håller upp en ram mot en begränsad del av världen eller rummet. Din uppgift är nu att skriva allt som du ser genom ramen. Om du vill kan du till och med ha en ram liggande på skrivbordet som en påminnelse om att du inte behöver skriva allt om aktören eller miljön på en gång.

Att rama in världen på detta sätt kommer lugna din stressade skrivarsjäl, och du tillåts fokusera på en lagom liten smula. Du behöver inte bygga upp en hel värld, istället skriver du om en person som käkar en kebab i ett gathörn en solig torsdagsförmiddag.

5. Testa den helautomatiska Intrigskaparen

Speciellt för dig har jag programmerat ihop en applikation som spottar ur sig helt unika intrigidéer – den väljer bland miljardtals kombinationer. Det enda du behöver göra är att trycka på en knapp!

Intrigskaparen genererar någon form av problem som en av berättelsens aktörer har att hantera. Du kan använda idén precis hur du vill – som en grundläggande idé i en plojberättelse, eller som en underintrig att träna på. Du slipper helt och hållet att lägga energi på handlingen, och kan låta dina associationer ta din text precis vart som helst.
Befriande, eller hur? Känner du hur skrivkrampen börjar ge vika?

5 reaktion på “Fem övningar som botar din skrivkramp (writer’s block)

  1. Pingback: Fem övningar som botar din skrivkramp (writer’s block) | Kreativt skrivande | Scoop.it

  2. Pingback: Falskt skrivande | Skrivakuten

  3. Pingback: Västerås den 22 april 2014 : Olle Bergman

Kommentera