Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Sunt förnuft löser upp din skrivkramp (writer’s block)

Vissa författare tycks aldrig gå in i skrivkrampsväggen. De skriver och skriver, noveller och romaner skramlar fram ur deras tangentbord i en aldrig sinande ström, och nya idéer formligen sprutar ut ur deras skrivarsjäl.

En del av dessa gudabenådade författare skriver också böcker om att skriva, och om skrivkramp.

Som den flitiga läsare jag är av den sortens böcker, har jag bestämt mig för att – i min andra artikel i serien om skrivkramp – göra en sammanställning av deras bästa metoder för att ta sig an stora skrivprojekt, och hur de ser till att undvika det fasansfulla skrivkrampsödet!

Förvånansvärt nog visar sig deras tips vara ganska lika varandra, och kretsa kring välkända ting som sunt förnuft och engagemang:

1. Fixera dig inte vid ett projekt – se till att ha flera skrivprojekt på gång samtidigt, och om du fastnar på ett av dem, flytta till ett annat. Tänk också på att variation kan vara bra. Det behöver ju inte vara fyra olika romaner du har på gång, utan till exempel en roman, ett par noveller, en pjäs, två dikter, etc.

2. Bestäm dig för att avsluta allt du har påbörjat. Om du har lämnat ett projekt, se till att du återvänder, fortsätt jobba på problemet, och ge inte upp!

3. Prova att ändra ditt sätt att skriva. Om datorn känns som en ond ande, testa en digital diktafon eller skriv för hand.
Att byta miljö kan också ha en uppfriskande effekt. Gå ut i friska luften och sätt dig under ett träd (om vädret tillåter), eller smit in på ett trivsamt café, eller kanske ett bibliotek?

4. Låt kroppen jobba en stund – gå ut och gå, klipp gräsmattan, dammsug noga hela huset, handdiska ett rejält diskberg – fysisk aktivitet i trivsamma och lätt meningslösa former tycks ha en förmåga att få in hjärnan i rätt skrivarstämning.

Som du märker krävs det ingen magi för att kurera skrivkramp. Det räcker med lite sunt förnuft.
Och när du sparkat iväg skrivkrampen all världens väg och tagit dig tillbaka in på skrivandets bana, använd dig av ovanstående tips för att hålla dig där!

2 reaktion på “Sunt förnuft löser upp din skrivkramp (writer’s block)

  1. De tipsen är guldvärda, och även de som dyker upp flest gånger i ”skrivhjälpböcker.” Det är också intressant att se hur olika inställningar som författare har till skrivande. Göran Hägg lutar mer åt att man måste ha en speciell inställning, måste kunna skriva på ett visst sätt för att bli stor, osv., medan Stephen King menar att vem som helst kan bli författare, bara man har driv, skriver varje dag, och har en dröm. Båda säger inte hela sanningen, men samtidigt har båda sina poänger. I vilket sätt så är det ändå fint sätt att få inspiration och driv.

Kommentera