Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Skrivkramp (writer’s block) – vad man INTE ska göra

I denna tredje artikel i min serie om skrivkramp tänkte jag presentera fyra tekniker som du kanske redan testat! Om du tycker att dom funkar dåligt är förklaringen enkel – tipsen är värdelösa när det gäller att lösa upp skrivkramp. Det enda dom duger till är att säkerställa att skrivkrampen förvärras.
Lova mig att du inte använder dom mer…

1. Klanka ned på dig själv

Använd din fantasi för att uppfinna öknamn som passar en lat inkompetent fåntratt som dig själv, jämför dig med nobelprisförfattare för att förminska dina prestationer, fundera över hur tidigt alla vettiga författare debuterar, och frossa i vilka tråkiga novell- och romanidéer du kommer på.

Jag anser att denna typ av uppläxning är handikappande, den kan bara leda till att du mår dåligt över att du inte kan skriva.
Tänk dig att du använde denna sorts psykiska tortyr mot andra för att få dem att komma igång och bli motiverade. Hur effektivt tror du att det skulle vara? Hur mycket tror du att dom skulle förakta dig och dina metoder?
Så varför tror du att du detta skulle få Dig att bli mer entusiastisk och engagerad i ditt skrivande?

2. Lägg av med skrivandet totalt

Givetvis är det alltid en möjlighet att helt överge idén om en författarkarriär. Du var inte ämnad att bli en författare. När allt kommer omkring – riktiga författare sitter inte och stirrar på tomma dataskärmar utan att kunna få en enda användbar mening på pränt. Eller hur?

Nu är det möjligt att du faktiskt inte vill bli författare, och det är okay. Det är ett personligt beslut. Men, precis som alla missbrukare vet: det är lätt att sluta, jag har själv gjort det många gånger – men det kommer definitivt inte att hjälpa dig övervinna din skrivkramp.

3. Fastställ strikta, rigorösa projektplaner och tidtabeller

Det börjar oskyldigt – en liten lek med siffror. Om jag skulle kunna skriva 400 ord per dag, 5 dagar i veckan, kunde jag avsluta en 100.000 ords roman på – låt oss se – 40 veckor, vilket är 10 månader. Och 400 ord är egentligen inte så mycket, så om jag antränger mig lite till så kanske jag kan skriva kanske dubbelt det, vilket skulle vara 800 ord per dag under 5 dagar i veckan eller 4000 ord per vecka, vilket skulle innebära att min roman blir klar om – wow, bara 5 månader. Det betyder att jag skulle kunna skriva två romaner per år och har fortfarande tid över att studera till raketforskare!

Det enda problemet är att det inte tar så mycket för en till synes rimligt mål (400 ord per dag, 5 dagar i veckan) att bli något helt sinnessjukt – känslan av att du nog borde kunna göra lite mer om du rationaliserar lite här och lite där kommer att slunga dig in i en vägg. Även om du objektivt kanske kan se att det nya målet är absurt, finns det fortfarande en inre röst som säger att du ska kunna klara det. Och naturligtvis, ju strängare och tuffare schema, desto större chans att du kraschar – och ditt ego har fått sig ännu ett rejält knytnävsslag.

4. Kompensera förlorad tid med mästerligt skrivande

En annan själsdödare. Att inte kunna eller ha tid att skriva lagrar upp ett enormt kompensationsbehov – när du väl får chansen måste det du skriver vara så elegant, så insiktsfullt, så briljant roligt och samtidigt ytterst tragiskt att det ger mening åt all den tid som du inte skrivit.
Det är ju så enkelt! Allt du behöver göra är att sitta ner och skriva detta fantastiska mästerstycke.

Och när du inte kan – för som jag har förstått det så kommer inte hyperinspirerat skrivande på efterfrågan – störtas du tillbaka in i känslan av att vara värdelös igen, helt instängd i din skrivkrampsvärld, utan nån väg ut.


Självklart menar jag inte att det inte finns nån bot mot skrivkramp. Men det gäller att se upp! Höga krav är sällan en lösning på problemen.

7 reaktion på “Skrivkramp (writer’s block) – vad man INTE ska göra

  1. Stämmer bra det där med att när man inte skrivit på ett tag känns det som om man måste kompensera! Skriva extra mycket, extra intressant, extra påhittigt. Ofta blir det ju tvärtom…

  2. Detta att ha ett mål att skriva ett visst antal ord per dag är ingenting för mig. Vissa dagar får man endast ihop några rader. Andra dagar flyter det på så man får man ihop flera sidor. Jag är inte av den typen att jag sitter ner mellan klockan 9 och 12 varje dag och skriver. Jag är en sådan som alltid har penna och block i fickan och skriver ner saker jag ser när jag är ute eller för den delen också inne. Jag kanske är ute på en promenad, ser någonting, någon som kanske gör någonting…och tycker att den passar in i min story. Jag är på en föreläsning, snappar upp något. Det behöver inte vara något som föreläsaren säger eller gör utan det kan vara något som någon annan gör eller något annat gör. Låter det krångligt, det kan vara krångligt, men jag tycker det är helt logiskt, åtminstone ibland. Gör ni aldrig så här som jag? Jo, det gör ni, eller?

  3. Jag skriver efter ett speciellt schema och bestämmer mig för att producera ett antal ord per dag. Oftast så växer storyn och inspirationen efter hand och därför är det nödvändigt att låsa in sig ett par timmar per dag då man helt ägnar sig åt det man älskar mest. Där jag skapar min egen verklighet och min egen värld som växer fram eftersom. Jag antar att skrivare och författare också är olika och bör hitta en metod som fungerar bäst för var och en. Vad för sorts material författaren skriver inverkar nog också på struktur, metod och form för skrivandet.

      • Mr. King har en bra och målande beskrivning för detta i sitt självbiografiska lilla projekt ‘Att skriva’.
        Killen med den magiska påsen bor nere i källaren och ibland måste författaren jobba hårt för att få träffa honom och få ta del av godsakerna. Eller som han också uttrycker det ‘Amatörer väntar på inspiration medan proffsen bara ser till att få jobbet gjort’… Jag antar att det är en bra beskrivning såväl som någon annan :)

Kommentera