Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

En studie i novelltävlingsdeltagande

Det är inte så ofta jag ger mig in i novelltävlande, men i år kommer jag göra ett försök.

Jag tänkte ta dig med in i mina personliga funderingar kring just novelltävlande – häng på!

1. Allmänna tankar

Icakurirens novelltävling är seriös, populär och har i år (2012) ett tema som jag inte omedelbart repelleras av, nämligen ”Väntan”.
Chansen att vinna är cirka en promille, dvs en på tusen – eftersom ungefär tusen bidrag brukar komma in till deras årliga novelltävling.
Då är jag ganska säkert i praktiken utan chans med tanke på hur många fantastiskt talangfulla novellister det finns i vårt land.

Vilket betyder att jag kan glömma det där med att vinna, och bara skriva för att det är roligt – och så krydda med lite orealistiska förhoppningar om att juryn ska vara så förvirrade att de ändå fastnar för just mitt bidrag…

2. Tidplan

Jag har en och en halv månad på mig att färdigställa novellen. Det låter inte särskilt stressigt. Med en kalkylator räknar jag ut att 10.000 tecken inklusive blanksteg dividerat med fyrtiofem dagar blir 222 tecken (inkl blanksteg) per dag.

På kul använder jag min automatiska Tecken/Ord/Sid-omvandlare som talar om att det motsvarar fyrtio ord per dag – och det är lite det!
Särskilt om man jämför med Stephen King som skriver 2.000 ord per dag – oavsett väder- och humörsvängningar.

Sen är det ju en annan sak att jag förstås inte kommer dela upp novellen över 45 dagar med 40 ynka ord per dag.
Jag kommer skriva många fler ord på raken när andan faller på, och så kommer jag parallellt ägna tid åt att förstärka svaga partier, stryka ord som ger mig dåliga vibbar, bygga ut små scener som orkar med det – etc.

3. Val av ordbehandlare

Till romanen jag påbörjade 1997 använder jag Microsoft Word, för jag vill ha innehållsförteckning och möjlighet att sätta kapitelrubriker med mera.

Men till en novell tycker jag att det känns onödigt att jobba i ett så segstartat och trögt jätteprogram. Och Notepad (som följer med Windows) är helt värdelöst till annat än korta anteckningar.

Hmm… Notepad++ kanske? Gratis, open source, vilket betyder att mängder av duktiga utvecklare hjälps åt att skapa programmet, och späckat med finesser om man så väljer (plugins).
Notepad++ tar ca 1,5 sekunder att starta upp, jämfört med Word… drygt 10 eländiga sekunder.

Jäpp, det får bli mitt val denna gång. Jag konfigurerar det så jag får en bakgrundsfärg jag gillar, och ser till att dölja alla fula ikoner. Och fixar en tangentbordskombination till den inbyggda ordräknaren… Klart!

 4. Skrivandet

Ja, inte mycket mer att skylla på, utan bara att sätta igång. Jag fick faktiskt en speciell och omedelbar känsla av tävlingens tema, och för några kvällar sen började jag skriva på min lilla novell. Jag tänker försöka komma ganska nära 10.000 tecken inklusive blanksteg, det är ju ändå ganska lite för en novell, och det känns svagt att lämna in en ännu kortare text än så.

Efter första varvet låg den på drygt fyratusen tecken – nu några dagar senare är den på sjutusenfemhundra. Om jag broderar och berikar lite lagom blir det ju tiotusen… men jag kan inte lägga på 400 ord hursomhelst, utan troligen koncentrerar jag mig på en viss scen – den första som det känns just nu.

Jag skriver oftast utan särskilt mycket medvetna tankar. Jag går mer på känsla. Rytmen är viktig tycker jag, och de bilder jag ser framför mig när jag knattrar ned alla bokstäverna på tangentbordet.

I själva verket tror jag att jag bara försöker beskriva vad jag upplever när jag går in i berättelsens medverkande själar, och det är på något sätt komplicerat och väldigt enkelt på samma gång…
Och jag undviker att använda namn och adjektiv så långt det går. Etiketter och kvantifieringar och godtyckliga bedömningar är inte min kopp av te, helt enkelt.

Grejen när man skriver är ju att man faktiskt kan göra det helt efter egen smak. Sånt jag ogillar undviker jag, och det jag gillar försöker jag uppnå.

Ja, det var mina personliga reflektioner kring mitt eget novelltävlande

4 reaktion på “En studie i novelltävlingsdeltagande

 1. Hoppas novellskrivandet går riktigt bra i sommar!
  Blev själv sugen när jag läste om ämnet. Hade redan en idé om en novell som skulle kunna falla in under ämnet ”väntan”. Men nu har jag ju laddat för att skriva klart ”min bok” i sommar så jag får väl inte distraheras för mycket…

  • Tack för det!
   Och det låter bra att du endast fokuserar på romanen (hurra, en vass konkurrent mindre i novelltävlingen)!
   Skämt åsido, personligen gillar jag att ha fler grejor på gång. På nåt sätt känns det som om själen uppskattar möjligheten av att hoppa från tuva till tuva i skrivandets mer eller mindre porlande bäck.
   Så nog kan du bryta av med en liten novell? :-)

 2. Jag har också funderat på det där de senaste dagarna, men vet inte om jag behärskar formatet. Jag skriver och tänker nog för mycket som en romanförfattare :)

  • Klarar du av att hantera ett romanprojekt borde det vara en passande utmaning att skala ned till novellformat.
   Jag är av uppfattningen att det är nyttigt att hoppa mellan olika format såsom poesi, novell, drama, roman, etc.
   Förslag på alternativ kan vara att kondensera en hel roman till novell, eller att välja en eller ett par scener ur romanen att ”novellisera”, eller att helt släppa allt och ”bara skriva en novell”… :-)

Kommentera