Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Zadie Smith: Tio vägvinnande skrivtips

Den berömda brittiska författaren Zadie Smith (född 1975) slog igenom stort med romanen Vita tänder år 2000.

Boken är en djupdykning i det mångkulturella London, där hon också är född och uppväxt – i arbetarområdet Brent närmare bestämt.

Hon har sen dess skrivit ytterligare tre romaner, den senaste från 2012 ännu ej översatt till svenska.
Värt att notera är att Zadie drabbades av skrivkramp efter den enorma uppmärksamheten kring Vita tänder – men hon lyckades alltså knäcka den.

Som du kommer att märka nedan är hon en tuffing, och med tanke på hennes enastående berättarförmåga och den höga konstnärliga kvalitet hon uppnår rekommenderar jag dig att lyssna noga till hennes ord :-)

Här delar Zadie Smith generöst med sig av tio vägvinnande skrivtips!

1. Se till att du läser en massa böcker under din barndom. Låt läsningen uppta det mesta av din vakna tid.

2. När du blivit vuxen, försök att läsa dina texter på samma sätt som en främmande person skulle läsa dem – eller ännu hellre, som en av dina fiender skulle läsa dem.

3. Romantisera inte ditt skrivande. Antingen skriver du bra eller dåligt. Du kan inte blogga, twittra eller med hjälp av diverse skrivmaskiner, möbler, datorer, kläder eller hemlighetsfullt prat förbättra din text. Det enda som räknas är det du skriver.

4. Undvik dina svagheter. Och låtsas inte att det du är svag på ändå är sånt som är meningslöst. Blanda inte ihop dina egna problem med förakt och ignorans.

5. Vänta ett tag med att redigera det du skrivit.

6. Undvik forum och gäng och grupper. Att ha en folkmassa nära inpå dig kommer inte att påverka ditt skrivande positivt.

7. Se till att datorn du skriver på inte är ansluten till Internet.

8. Se till att vara rädd om den tid och det rum där du skriver. Låt ingen komma nära, inte ens de människor som är viktigast för dig.

9. Blanda inte ihop priser och glada tillrop med prestation.

10. Berätta sanningen via det perspektiv du har att tillgå – men berätta den. Och ställ in dig på den livslånga sorg som kommer av att aldrig känna sig nöjd.

Kommentera