Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Jag skulle ha plockat fler prästkragar

Var hittar du böcker att läsa?

Handlar du dom över nätet? Eller går du in i en bokhandel? Är det biblioteket som gäller, eller lånar du av vänner?

Själv köper jag nästan alla mina böcker på Myrorna i Malmö. Priset brukar ligga på mellan fem till fyrtio kronor, och utbudet av genrer och titlar är stort.

Ska man ha tag på det senaste funkar det förstås inte – men jag är sällan ute efter det senaste. Vad är det som säger att kvaliteten på det som görs är större just denna dag än igår? Ingenting alls.

Därför passar begagnatmarknaden mig perfekt. Härliga böcker till överkomligt pris. Dessutom är det en fin sak att alla tankar en bok är fylld av kan nå fler människor än den som ursprungligen valde att köpa boken… återvinning helt enkelt!

Jag vill ge dig ett exempel på vad man kan hitta på ställen som handlar med begagnade och billiga böcker.

För ett par månader sen strosade jag runt bland alla bokhyllorna på Myrorna, och på en undanskymd plats hittade jag en ganska oansenlig och inte så särskilt vacker bok med titeln ”Om jag vetat då vad jag vet nu!”.
Underrubriken var ”Visdomsord från framgångsrika företagsledare” , vilket inte kändes särskilt intressant för mig, som är lite skeptisk mot just framgångsrika företagsledare och deras eventuella visdom.

Jag satte mig dock i en skön fåtölj (dom säljer även möbler på Myrorna) och började läsa…

Spännande läsning! Människor som gått igenom både det ena och det andra delade med sig av sina erfarenheter, och utan att det låg så stort fokus på ”näringslivet” som jag fruktat.

Och så, på sidan 111, hittade jag en helt fantastisk text som jag verkligen vill att du ska läsa. Det visar sig att det inte alls är någon företagare som ligger bakom den den, utan en 93-årig dam i Kentucky, USA.

Kanske du gillar den lika mycket som jag gör :-)

Om jag fick leva mitt liv igen skulle jag våga begå fler misstag nästa gång. Jag skulle slappna av. Jag skulle varit lite mjukare. Jag skulle tillåtit mig att vara lite fånigare än jag varit. Jag skulle inte tagit allting så allvarligt och jag skulle tagit fler chanser. Jag skulle rest mer, jag skulle bestigit fler berg och jag skulle simmat över fler floder. Jag skulle ätit mer glass och mindre bönor. Jag kanske skulle haft fler riktiga problem, men jag skulle haft färre inbillade.

Ni förstår, jag har varit en sån människa som levt sansat och förståndigt, timme efter timme, dag efter dag. Åh, visst har jag haft mina ögonblick, men om jag hade kunnat göra om det skulle jag haft fler. Faktum är att jag skulle försökt att bara ha just ögonblick och leva för stunden i stället för att hela tiden tänka framåt.

Jag har varit en sån människa som aldrig rest någonstans utan att ta med mig termometern, varmvattenflaskan, en regnkappa och en fallskärm. Om jag fått leva om mitt liv igen skulle jag börjat gå barfota tidigare om våren och fortsatt med det långt in på hösten. Jag skulle gått på fler danstillställningar. Jag skulle åkt fler karuseller. Jag skulle ha plockat fler prästkragar.

Damen hette Nadine, och detta var hennes svar på frågan om vad hon skulle gjort annorlunda om hon fått leva om sitt liv.

5 reaktion på “Jag skulle ha plockat fler prästkragar

  1. Oh vad jag blir varm i magen av den 93-åriga damens berättelse! Jag känner att jag inte kan hålla tillbaka en minut till, utan genast göra allt det hon säger :-).

  2. Håller med till 100 %. Det finns egentligen ingen anledning att köpa en ny bok för 189 kronor eftersom böcker inte är en färskvara. Fast jag är rätt skrotig av mig överlag, oavsett hur mycket pengar jag har för tillfället, köper hellre en pocketbok än en inbunden eftersom det är exakt samma text i dem båda. Det är ju TEXTEN som är det viktiga, inte paketeringen. Känslan av att komma hem med en kasse ”nya” böcker för en tjuga är ju den bästa som finns.

    • Absolut! Och dessutom kan man få tag på till exempel böcker i Forumpocket-utgåva från sjuttiotalet som slår det mesta i design och papperskvalitet.
      Om man trots allt bryr sig om förpackningen lite grand :-)

      • Japp. jag samlar på gamla Kerstin Ekman- och Tage Danieelsson-böcker och där är det så klart roligare att ha gamla utgåvor än fyra volymer intryckta i en pocket. :)

Kommentera