Artikeln är skriven av Matilda Birath

Inspiration är beroendeframkallande

Kan ni ibland känna den där lyckan bara ren glädje kan ge? En strålande varm sommardag, den där veckan på året när häggen blommar eller när man sitter framför brasan i en fjällstuga. Nämnda är några av mina favoritställen, dagar jag minns extra och ser fram emot speciellt, för att jag vet vilka lyckokickar de ger.

Dustin Eli Brunson Photography

Dock finns de få saker som inspirerar mig så mycket som andras texter. Mest är det bloggare eller krönikörer som har den effekten på mig. De drar mig in och jag vill använda ”det är skrivet för mig” med stora utropstecken bakom. I det ögonblicket är jag maktlöst lättpåverkad och kommer på mig själv med att vilja springa, sjunga högt och jag studsar av energi. En barnsligt bubblande lycka som jag vet kommer leta sig ned till mina fingertoppar som får möta svartvita tangenter på min macbook. Känslan av oövervinnerlighet.

Det ligger också en avundsjuka i det hela. Min största svaghet är korta välskrivna texter. Kraften bakom just kortare, men så utpekande och målande, stycken vissa lyckas fånga och pränta ned i några meningar vill jag också kunna. Den inspirationen är för mig en livsglädje, så stark och så eftersträvansvärd, ruset av en känsla som får dig att gå framåt. Så jag letar ständigt nya källor som kan ge mig de här kickarna. För mig fungerar det som ett bränsle. Kanske därför är inspirationen så farlig de dagar den inte finns där.

Därför sitter jag ibland och skriver på tomgång, nästan ordlös, framför skärmen medan min tankar oavbrutet pockar och letar efter känslan igen. I tankarna föds en annan känsla. Rädslan att tappa inspiration blir stor. Så jag skriver för skrivandets skull, för att det är ett begär. Rädslan ger mig en annan form av drivkraft. Det är då stycken som inte alls skulle ha blivit till föds, meningar helt utanför din tråd som skapar nya kapitel finns helt plötsligt där. Rädslan driver mig å ena sidan framåt, mot nästa lyckorus. Å andra sidan är rädslan inte att lita på, har den en dålig dag tar den så väldigt lätt över din.

Så, att ha många, olika tankstationer bör vara det optimala för att hitta till inspiration regelbundet, eller åtminstone små korta injektioner av bubblande skrivlycka. Det måste finnas miljoner personer som inspirerar andra, och tusentals olika vägar att hitta inspiration. Ni kan förstå om jag är nyfiken på vem, vad, hur och/eller vilka som är era?  

Artikeln skrevs av Matilda Birath i kategori Att skriva, Inspiration. Bokmärk permalink.

Om Matilda Birath

25årig svenska i Australien. Skriver på min första bok ("genre"; självupplevd/depression/vikt/ångest) samtidigt som jag vänjer mig vid ett liv som förlovad och bröllopsplanerande i ett land så olikt och så likt det jag växt upp i. Här skriver jag om skrivkramp, publicerar stycken ur min bok och hur tankarna går hand i hand med frustration och lyckan som finns i skrivandet.

Kommentera