Artikeln är skriven av Jeanette Niemi

Kreativt skrivande – 9 tips om att komma igång, del 1

Kreativitet – första delen i en bloggserie

Jag möter dagligen människor som tampas med sitt skrivande på olika sätt. Funderar mycket på det, hur kan det komma sig att något som är så kreativt känns svårt istället för att vara bara roligt?

Att  vara kreativ

Att-vara-kreativ

Foto: Jeanette Niemi

Egentligen är det inte så konstigt om man beaktar vad kreativitet är. Man kan ju välja att tänka att kreativitet bara består av att sammanfoga saker så att det ser bra ut, låter fint eller ger en skön upplevelse. Den romantiserade sidan av kreativitet och av skrivande tror jag ofta ser ut på det sättet. Det verkar liksom mysigt att sitta och skriva, excentriskt att helt försjunka i sin värld och glamoröst att ge ut böcker och sitta i tv-soffor. Men alla vi som skriver vet ju att så är det inte, i alla fall inte särskilt ofta. Visst hamnar vi i självförtroendevågor där vi skriver i flow och glömmer bort att äta eller sova. Men det är också förknippat med att ständigt möta sig själv och sina egna begränsningar. Vi står ofta inför problemlösning och det är inte alltid vi har svaren. Skrivprocessen bjuder också på tvivel. De kommer i vågor. Kommer jag någonsin bli klar? Vem skulle vilja läsa det jag skriver? Hur ska jag få tid att skriva?

Kreativitet som process

Inspiration-Kreativ process

Foto: Jeanette Niemi

Jag ser kreativitet som en process där något nytt ska skapas eller något ska förändras. Det tankesättet erbjuder en möjlighet att tänka att det är naturligt att det tar emot ibland. För när man ska lära sig något nytt så är man ju förberedd på att det kommer att ta emot, att man blir utmanad och får sätta sig själv på prov. I ärlighetens namn är det just det som jag uppskattar med kreativiteten. Att stå inför ett problem. Hitta lösningar och sedan fila på dem tills det glänser och jag är nöjd. Hur är det för dig?

Kreativt skrivande som process

Med min syn på kreativitet handlar kreativt skrivande alltså om att skapa något nytt, att skapa en berättelse som ska berättas på sitt sätt och att möta de hinder som man möter på vägen för att ta sig till slutet på sin berättelse. Alla mina erfarenheter och funderingar kring det här har lett till några tips jag gärna delar med mig av till andra skrivare. Skrivare som vill komma igång med ett skrivprojekt eller skrivare som behöver titta igenom sitt arbetssätt och få ny energi i projektet. Att skriva är en process som innehåller dig, ditt projekt och din text. När man hittar rätt inom de olika delarna – lär känna sig själv som skrivare – så går det lättare.

De 9 tipsen är i sin enkelhet:

 • Bestäm dig!
 • Ställ dig de viktiga frågorna.
 • Bestäm din projektidé.
 • Skriv, skriv, skriv!
 • Lär känna dig själv som skrivare.
 • Planera din tid.
 • Boosta ditt självförtroende.
 • Förebygg skrivkramp.
 • Be om hjälp.

Alla går att använda både då det gäller att komma i gång med ett skrivprojekt eller varje enskilt skrivpass. Allt får inte plats i ett blogginlägg så jag sprider ut tipsen över en serie blogginlägg. Hoppas du känner dig lockad av att hänga med på den. Se den som en nätcoachning i hur just du kan göra för att komma igång med ditt projekt. I varje blogginlägg får du en övning på ämnet som kan hjälpa dig på vägen. Det första tipset vi ska gå igenom handlar om att bestämma sig. Du får här en förberedande övning inför nästa gång. Lycka till!

Din tur

Har du bestämt dig? Utmana dig själv i den här övningen. Svara inte bara ”ja jag vet vad jag ska göra”. Ta chansen att ge dig en stund att förtydliga dig ytterligare.

Har-du-bestämt-dig

Foto: Jeanette Niemi

När du gjort övningen är du redo för nästa steg med första tipset som jag kallar för ”Bestäm dig!” Hur känns det nu? Är något annorlunda? Kanske vill du gå tillbaka och förfina och lägga till detaljer. Ju tydligare du gör det för dig själv ju lättare blir det att se ditt mål. Nästa gång tittar vi närmare på hur man kan göra.

Till dess, låt pennan och tangenterna glöda!

/Jeanette

5 reaktion på “Kreativt skrivande – 9 tips om att komma igång, del 1

 1. Bra artikel, särskilt det om att verkligen ta sig tid och att belöna sig själv på vägen. Jag menar dock att bokstaven A i SMART betyder ”accepterat” – en viktig faktor i målsättningsarbete.

  • Roligt att du gillade artikeln, Roger. Håller med om att acceptans är viktigt i målsättningsarbete som inom så många andra områden. Jag är också medveten om att det finns många översättningar av SMART-modellen. Ambitiösa är ett annat ord som också används för A. Med lite efterforskning av den ursprungliga betydelesen på engelska så finns det ett par olika varianter beroende av samarbeten mellan Meyer, Herseys and Blanchard. Specific, Measurable, Attainable, Relevant and Trackable. Även Realistic and Time bound används. Attainable skulle väl kunna översättas som uppnåbart. Jag tänker att både Acceptans och Attraktivt syftar till att målet ska motivera till genomförandet det vilket gör båda viktiga. Den litteratur jag lutar mig mot (Coaching, vad – varför – hur av Susanne Gjerde) använder Ambitiösa. Det ordet har nog en tendens att inte uppfattas som motiverande av alla och har därför utvecklats vidare till Attraktivt som jag förstått det.

   Det var roligt med en kommentar som fick mig att tänka en gång till, det skapar ny kunskap. Tack för det!

 2. Pingback: Kreativt skrivande – 9 tips för att komma igång, del 3 | Författartipsbloggen

 3. Pingback: Kreativt skrivande – 9 tips för att komma igång, del 4 | Författartipsbloggen

 4. Pingback: Du har väl inte missat Jeanette Niemis tips | Kreaskriv

Kommentera