Artikeln är skriven av Jeanette Niemi

Kreativt skrivande – 9 tips för att komma igång, del 3

Tips #två – Ställ dig de viktiga frågorna!

Dags för andra tipset i serien om att komma igång med sitt kreativa skrivande. För dig som vill ge dig själv en chans att på allvar komma igång och/eller hitta ett kontinuerligt skrivande som passar dig. Serien är uppbyggd på övningar som ska ge dig kraft så läs gärna de tidigare artiklarna, den om kreativitet och det första tipset Bestäm dig! om du inte har gjort det.

Tankar skapar framtidStäll dig de viktiga frågorna handlar om att förbereda sig inför den utmaning det är att skriva på ett kreativt skrivprojekt. Även om du har bestämt dig på det sätt vi gjorde i tips #ett så lever du i ett sammanhang där andra saker händer och kräver sin uppmärksamhet. Arbete, studier, barn, gamla föräldrar, kompisar, städning, matlagning, träning osv. En mängd faktorer som påverkar hur vi tar oss an vårt regelbundna skrivande. Även texten kan krångla och inte vilja hamna i rätt ordning eller få rätt ton. Det är nog i det närmaste omöjligt att genomföra ett längre skrivprojekt utan att stöta på hinder. Hindren kan komma från omgivningen eller texten men oftast sitter det i oss själva. Det handlar om hur du agerar när något händer runt omkring dig. Det är en god sak, för det betyder att du kan göra något åt det!

Din tur

En sak du kan göra är att förbereda dig. Att redan innan det händer ta reda på hur du vill agera t ex om en kompis ringer, precis när du ska sätta dig på ditt planerade skrivpass, för att fråga om ni ska på bio eller fika. För att ta reda på det behöver du ställa dig de viktiga frågorna om ditt skrivande. Fuska inte – ge dig själv chansen! Skriv ner dina svar så att du verkligen formulerar dina tankar och gör det tydligt för dig.

  • Hur viktigt är det för dig?
  • Vad är du beredd att satsa? Avstå ifrån?
  • Är det rimligt?
  • Vad kan hindra dig?
  • Vad behöver du för att det ska gå?
  • Vad kommer skrivandet att ge dig?

Välja bort tid kreationslotsenDe här frågorna gör din prioritering klar för dig. Är det tydligt för dig hur viktigt ditt skrivande är, kommer det bli lättare att sätta sig ner och skriva istället för att spontant rusa iväg på något som för stunden känns roligare eller viktigare. Det blir också lättare att säga nej till sådant som du faktiskt inte tycker är lika viktigt.

Din tur

Skriv nu ner tre saker du kan göra för att undvika att tappa fokus när just dina hinder tornar upp sig. Vill du boosta dig ofta med dina egna val så gör det gärna snyggt och placera någonstans där du ser den.

Kom ihåg att uppmuntra dig själv när du genomfört dina skrivpass, skrivit ett kapitel eller löst ett problem i din berättelse. Det är mycket roligare att lyckas än att misslyckas! Skicka gärna en hälsning till mig och berätta om hur det gick för dig och vad som fick dig att lyckas!

Nästa tips, Bestäm vad du ska skriva om, kan låta självklart men det kan vara svårt att hitta rätt. Vi tittar på olika sätt att hitta tänkbara vägar till just din projektidé!

I väntan på nästa tips, låt pennan och tangenterna glöda!

/Jeanette

Mina val bokdröm kreationslotsenPS Mina svaga punkter är att fastna på internet och att komma igång så jag har också gjort några val som vägleder mig rätt eftersom jag vill få mina skrivpass gjorda. Du ser dem här intill på en bild från en av mina favoritplatser, Medelhavet.

Kommentera