Artikeln är skriven av Olga Fokcha

Kunskap genom Saga

Börja tidigt introducera ditt barn till matematik och multiplikation genom saga.

Börja tidigt introducera ditt barn till matematik och multiplikation genom saga.

Med Saga har jag fått äran att medverka som författare och illustratör och skapa barnböcker som genom sagor förmedlar kunskap till barn.

När jag fick nyheten att den nya skolplanen innebär att barn redan i 3:e klass ska göra  nationella proven, samtidigt som kunskapsnivån hos barnen idag är lägre än vad det var för 10 år sedan,  insåg jag vikten av mina insatser. Inte bara som förälder för mitt eget barn, men också för andra barn och föräldrar. Här måste jag/vi göra något för att hjälpa barnen att möta kunskapskrav och stärka deras kunskapsnivå. Att arbeta med Saga blev en självklarhet.

Projektet går ut på att skapa barnböcker som förmedlar kunskap genom saga. Tillsammans med Saga skapar vi barnböcker som är en kombination av en sagobok och lärobok. På så sätt introduceras barnet till komplexa ämnen i sagoform redan i tidig ålder och kan sedan känna igen dem i skolan. Därmed minskas stressen hos barnen att möta kunskapskraven i skolan samtidigt som kunskapnivån stärks.

Idén till barnböckerna föddes när min son började skolan och vi fann att mattematik inte var ett favoritämne. Det var också svårt för honom att ta till sig multiplikationstabellen. Jag ville hjälpa min son, jag ville att han skulle förstå, men saknade bra hjälpmedel. Då skapade jag en egen sagobok som skulle hjälpa honom i läroprocessen på ett lekfullt sätt. Till min glädje tog han till sig den. Och det blev grunden till barnboksserien om Alex och Alice som genom saga lär barnen multiplikationstabellen.

Mer info på www.sagabooks.se

Artikeln skrevs av Olga Fokcha i kategori Inspiration, Lästips, Skrivprojekt, taggat som . Bokmärk permalink.

Om Olga Fokcha

Jag heter Olga och jobbar sedan 3 år tillbaka som barnboksförfattare och barnboksillustratör. I grunden är jag kulturvetare och ser på människan utifrån omgivningen och miljön. Vi formar varandra på ett omedvetet sätt, om vi börjar inse vikten av våra egna insatser kan vi bidra till en bättre värld. Jag har ritat sedan barnsben och kan rita flera timmar i sträck. För mig blir det som en annan värld, min egen värld där jag kan skapa och förverkliga. Att illustrera och författa är för mig ett sätt att kommunicera med omvärlden och samtidigt kan jag bidra med något bra. Min författarsida träffade jag för 9 år sen då jag fick min son. Våra sagostunder var, och är fortfarande, otroligt viktiga. Vår boksamling består av både nya och gamla favoriter. En dag ville min son höra en saga som ingen annan hade hört tidigare. Och där, fann jag min förmåga att berätta och förmedla fantasi med ord och på den vägen är det… Barnboksprojektet börjar så klart med en idé. Jag börjar oftast med att skissa och under tiden föds också texten. Jag använder mig av digital ritplatta och jobbar i Photoshop. Min otroligt kunniga redaktör och lektör hjälper mig under hela processen…

Kommentera