Artikeln är skriven av Jeanette Niemi

Kreativt skrivande – 9 tips för att komma igång, del 4

Tips #tre – Bestäm vad du ska skriva om!

Dags för tredje tipset i serien om att komma igång med ditt kreativa skrivande. För dig som vill ge dig själv en chans att på allvar komma igång och/eller hitta ett kontinuerligt skrivande som passar dig. Serien är uppbyggd på övningar som ska ge dig kraft och hitta motivation att genomföra ett skrivprojekt så läs gärna de tidigare artiklarna. Du hittar den första om kreativitet här.

Kreationslotsen, Skrivprojekt, berättelseBestäm vad du ska skriva om är precis som det låter. I de tidigare tipsen Bestäm dig  och Ställ dig de viktiga frågorna har du fått förbereda dig för den utmaning det innebär att skriva på ett längre projekt. Men även ditt val av ämne kommer att avgöra om du lyckas eller inte. Kanske har du redan någon idé kring vad det är du vill skriva om. Antingen så är den tydlig eller så ligger den mer omedveten. Idén kan också vara ett stort ämne som ”barn i skolan som far illa” eller ”en mordhistoria på en skola”. Det kommer att behöva förtydligas och utvecklas. Även ett litet ämne kan behöva byggas ut och förtydligas. Det är inte heller ovanligt att man inte har en susning vad man ska skriva om men känner en stark kraft efter att få skriva något. Frustrationen är stor för att det inte blir någonting och vanligt är att det handlar om att man inte vet vad man ska göra. Kanske resulterar det i en mängd ”börjor” i byrålådan. Lugn, ”börjorna” kan du ha nytta av nu!

Hur hittar jag ett ämne?

Kreationslotsen, Skrivprojekt, SkrivglädjeDet viktigaste är att hitta det som verkligen intresserar dig. Vad är det som gnager i ditt hjärta eller vad får hjärtat att sjunga? Anledningen till det är enkel. Du ska skriva under en längre tid på ditt projekt, du behöver vilja ta reda på mer, umgås med dina frågeställningar och utforska ditt ämne för att kunna berätta och förklara. Det blir roligare att sätta sig ner och skriva om man är intresserad av det man skriver om. Troligen blir det också roligare läsning när du skriver om något som verkligen engagerar dig.

Frågorna nedan kan ge dig en ledtråd till vad som intresserar dig. Svara spontant, det första du kommer att tänka på, och skriv ner dina svar i stolpar.

 • De texter du skrivit – vad handlar de om?
 • Vad gör dig arg?
 • Vad gör dig glad?
 • Vad läser du helst om?
 • Vad är du bra på? Expertiskunskap?
 • Vad är din hobby/gillar du göra på din fritid?
 • Vad är speciellt intressant i ditt jobb?
 • Vad brukar dina vänner fråga dig om – be dig om hjälp med?

Hur kan ett ämne bli en bok?

Skrivprojekt, Kreationslotsen, GestaltningKanske har du hunnit tänka tanken. Bara för att man har ett ämne så blir det ingen bok. Nej, men det är en bra början! Om du har ett ämne och ändå inte får till det så kan det bero på flera olika saker. För att förebygga den vanligaste – att du vet för lite om det du ska skriva – börja fundera över ditt ämne och hur det skulle kunna bli läsvärt på olika sätt.

Nya frågor att besvara. Fundera inte så mycket utan skriv snabbt ner dina tankar. Gå hellre tillbaka och redigera i efterhand.

 • Vem skriver du för – vem har nytta av att läsa den färdiga boken?
 • Vad vill du att dina läsare ska känna när de läser din bok?
 • Vad vill du att läsarna ska lära sig eller förstå när de läser din bok?
 • Finns det någon karaktär eller miljö som är extra viktig?
 • Ska texten berättas som fiktion eller är det självbiografiskt material?
 • Prosa, lyrik eller facklitteratur?
 • Finns det fler genrer som passar? Drama, skräck, deckare, komedi, saga, äventyr osv.
 • Vad exakt ska din bok handla om? Förtydliga. Förtydliga ännu mer.

Kom ihåg att uppmuntra dig själv när du genomför dina skrivpass, skrivit ett kapitel eller löst ett problem i din berättelse. Det är mycket roligare att lyckas än att misslyckas! Eller hur? Skicka gärna en hälsning till mig också och berätta om hur det gick för dig och vad som fick dig att lyckas!

Nästa tips – Skriv, skriv, skriv – är nyckeln till framgång. Missa inte det! I väntan på det, låt pennan och tangenterna glöda!

/Jeanette

 

Artikeln skrevs av Jeanette Niemi i kategori Om bloggen, Skrivplanering, Skrivprojekt, skrivtips. Bokmärk permalink.

Om Jeanette Niemi

Jeanette Niemi arbetar med att förverkliga människors drömmar och mål. Som författarcoach, handledare, skrivpedagog och lektör vägleder hon i såväl texter som skrivprocessen med det kreativa skrivandet i fokus. Har en bakgrund inom facktext och är numer även verksam inom skönlitterär text. Använder även foto som uttrycksform.www.kreationslotsen.se | www.jeanetteniemi.se | www.facebook.se/kreationslotsen

Kommentera