Artikeln är skriven av Olga Fokcha

Kan man verkligen bota skrivkramp?

www.sagabooks.seOrdet skrivkramp kan i många avseenden kännas skrämmande och helst av allt vill man inte ens ägna begreppet en tanke. Men det händer oss alla och då är det viktigt att vara förbered.

Just nu arbetar jag med den andra boken om Alex och Alice ”Alex och Alice på matteäventyr 3×3”. Den här gången handlar det om 3:ans multiplikationstabell. Den här boken fanns redan, i form av nedskrivna tankar och idéer, när jag skrev den första boken ”Alex och Alice på matteäventyr 2×2”. Så själva arbetet med den andra boken handlar i stort sett om att bearbeta och strukturera mitt förråd av idéer som jag samlade på mig under arbetet med den första boken.

Inte varje idé kan förvandlas till början av en roman, berättelse, eller dikt, ibland är en idé bara en liten sak som lever under jorden i många år innan den kommer upp till ytan.

Man vet aldrig när något man kom på för månader eller år sedan passar perfekt, nästan av misstag, i ens nuvarande arbete/projekt. Det är därför viktigt att skriva ned allt.

Man ska komma ihåg att början på en idé kan komma från var som helst. De bästa två raderna ur en kasserad dikt. Lite intressant prat du hörde på ett café. Eller en konstig metafor som inte ännu har en mening.

Skriv ner allt – som om du var en fältarbetare. En dag när du inte har några nya idéer, eller när du har ont om dem till ditt nya projekt, kommer du vara glad att ha ett lager av rester att leka med.

Men hur kan man bygga upp ett förråd av idéer?

–         Du vet aldrig när eller var en idé kommer.

Så var beredd att fånga dem alla. Ha en anteckningsbok vid sängen. Ha med dig en bit papper och en penna i din väska. Skaffa en app till din smartphone som låter dig skriva ner anteckningar, eller som låter dig snabbt spela in din röst. Skapa ett Word dokument på din dator för att sammanställa alla papperslappar.

–         Kasta ingeting på minst ett år

Ditt Word dokument kan vara 60 eller 200 sidor långt efter några månader av hårt arbete. Men kasta inte ut något. Det har funnits många fall i mitt liv där jag trodde att något jag skrev lät dumt. Och många gånger har jag tyckt att det jag skrev blev briljant där jag efter ett år fann att det inte alls lät så briljant. Med andra ord gör inga slutliga domar utan ta ett steg tillbaka, låt texten vila, och datera därefter.

–        Papperslappar kan bli ett nytt verk.

Ibland finns allt material du behöver framför dig. Försök att ordna det du redan har skrivit in i något som skulle kunna fungera som ett grundläggande arkiv. När du minst anar det kan det bli en början på ditt nästa verk!

Skrivkramp är inte lätt att bota, men om man har ett lager av idéer som man har samlat på sig under åren kan det vara ett botemedel att ta sig tid och gå igenom dem.

www.sagabooks.se

Artikeln skrevs av Olga Fokcha i kategori Att skriva, Författartips, Inspiration, Skrivkramp (writer's block), Skrivprojekt, skrivtips, Tips. Bokmärk permalink.

Om Olga Fokcha

Jag heter Olga och jobbar sedan 3 år tillbaka som barnboksförfattare och barnboksillustratör. I grunden är jag kulturvetare och ser på människan utifrån omgivningen och miljön. Vi formar varandra på ett omedvetet sätt, om vi börjar inse vikten av våra egna insatser kan vi bidra till en bättre värld. Jag har ritat sedan barnsben och kan rita flera timmar i sträck. För mig blir det som en annan värld, min egen värld där jag kan skapa och förverkliga. Att illustrera och författa är för mig ett sätt att kommunicera med omvärlden och samtidigt kan jag bidra med något bra. Min författarsida träffade jag för 9 år sen då jag fick min son. Våra sagostunder var, och är fortfarande, otroligt viktiga. Vår boksamling består av både nya och gamla favoriter. En dag ville min son höra en saga som ingen annan hade hört tidigare. Och där, fann jag min förmåga att berätta och förmedla fantasi med ord och på den vägen är det… Barnboksprojektet börjar så klart med en idé. Jag börjar oftast med att skissa och under tiden föds också texten. Jag använder mig av digital ritplatta och jobbar i Photoshop. Min otroligt kunniga redaktör och lektör hjälper mig under hela processen…

Kommentera