Artikeln är skriven av Jeanette Niemi

Kreativt skrivande – 9 tips för att komma igång, del 5

Tips #fyra – Skriv, skriv, skriv!

Dags för fjärdje tipset i serien om att komma igång med ditt kreativa skrivande. För dig som vill ge dig själv en chans att på allvar komma igång och/eller hitta ett kontinuerligt skrivande som passar dig. Serien är uppbyggd på övningar som ska ge dig kraft och hitta motivation att genomföra ett skrivprojekt så läs gärna de tidigare artiklarna. Du hittar länkar till de andra inläggen under denna artikel.

Skriv, skriv, skriv. Egentligen kan jag sluta skriva nu och lämna dig åt att skriva istället. Du sitter väl inte här och läser ISTÄLLET för att skriva? Av någon magisk anledning så är det vanligt att när det är dags att sätta igång så uppenbarar sig en mängd andra saker som känns otroligt viktiga att göra just nu. Så viktiga att de tar oss längre från att nå våra drömmars mål. Trots att de inte varit ett dugg viktiga bara för en stund sedan. Som att tvätta fönster, städa garderoben, ringa någon för att prata lite om skrivandet, fika med någon vem som helst. Eller något annat. Känns det igen? Av den anledningen så tänker jag hålla dig kvar ett par minuter till. När du väl vet vad du ska göra så är det ”bara” att skriva på. Det är dags att titta på varför vi ska skriva så mycket vi bara orkar.

Kreationslotsen, skrivkurs, författarcoachMan lär sig genom att skriva

Precis som med allt annat som du vill bli bra på så måste du träna på det. När du läser så tar du del av hur andra gör oavsett om du tänker på det eller inte. Gör du det medvetet kommer du att lära dig mer. När du skriver har du möjlighet att omsätta dina kunskaper i praktiken. Därför ska du skriva oavsett om du har inspiration eller inte vet vad du ska göra.

Kreationslotsen, skrivkurs, författarcoach”Men jag har inte tid att skriva i onödan” kanske du tänker. Det kan du inte, säger jag. För varje gång du sätter fingrarna till tangenterna eller sluter dem om pennan så övar du på att sätta ord på din verklighet. Dina tankar, det du ser, känner, hör osv. Dessutom blir hjärnan mycket hjälpsam när den får arbeta – då vill den hjälpa till och inspirationen kommer. Det är inte heller omöjligt att du kommer ha nytta av det du skriver i ett senare skede. Så kasta inget! Spara hellre undan i ett eget avsnitt eller nytt dokument.

Allvarligt talat, det här med träning. Jag är övertygad om att Stenmark, Zlatan och Wiberg tränade innan tävlingen. Inte under pågående tävling. Så är det med oss också. Innan vi kan skriva en färdig bok behöver vi träna. Vi skriver utkast, karaktärsbeskrivningar, miljöbeskrivningar och manus osv. Tranströmer tränade från ung ålder i sin sjuksäng.

Kreationslotsen, skrivkurs, författarcoachEn sida om dagen…

Skriv regelbundet. En sida om dagen ger 365 sidor på ett år. En bok! Har du svårt att hitta tid i ditt schema? Se till att ta den tid du kan, om det så bara är 10-15 minuter. Det kommer att ta lite längre tid för boken att bli klar eller så blir den lite tunnare – men det blir en bok!

Ganska ofta hör jag skrivare säga ”jag måste ha gott om tid när jag skriver, hela dagen behöver vara obokad”. Jag betvivlar inte en sekund på att man tror att det är på det sättet – så mycket att det har blivit till en egen sanning. I ärlighetens namn så har jag sagt det själv. Men hur många dagar behövs det för att skriva en bok? Och hur många av oss har så många obokade dagar att tillgå? Tänk om du istället skulle tänka ”hur kan jag göra för att lyckas skriva på de 15 minuter jag har?” Då kanske det kommer mer användbara förslag. En sak som är verkligt användbart i det här läget är att skriva loggbok. Att kort notera vad man har gjort under sitt skrivpass och vad man ska göra nästa gång. Det förkortar uppstartstiden. En vanlig anledning till att man inte kommer igång är att man inte har full koll på vad man ska göra. Loggboken kan alltså undanröja onödiga hinder som hindrar dig från att komma igång.

Bara den som inte ger upp blir författare

Jag lever i tron att det finns få absoluta sanningar om verkligheten men det här är en sanning som gäller oss alla. Slutar du skriva så blir det inget. Det är väl en anledning god som någon att fortsätta skriva?

Vill du bli författare?

Skriver du regelbundet och så mycket du vill så kan du bortse från detta. Om inte så vad har du att förlora på att prova?

  • Starta en loggbok.
  • Bestäm när du ska skriva och hur länge.
  • Skriv, skriv, skriv.
  • Ge inte upp, tro på dig. Det gör jag!

Lycka till!

Skriv i kommentaren och berätta om hur du gör och varför det funkar för dig. Eller om det inte fungerar. Låt oss lära av varandra och hjälpa varandra. Kan jag hjälpa dig till ett fungerande skrivliv så gör jag det gärna!

Nästa tips – Lär känna dig själv som skrivare – är avgörande för många. Missa inte det! I väntan på nästa tips, låt pennan och tangenterna glöda!

/Jeanette

En reaktion på “Kreativt skrivande – 9 tips för att komma igång, del 5

  1. Pingback: Kreativt skrivande 9 tips Planera din tid | Författartipsbloggen

Kommentera