Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Collings Förlag avbryter sin novelltävling

Collings Förlag är ganska nystartat. Det drivs av Niklas Colling (se bilden). Enligt information på hemsidan är det fyra saker som är särskilt viktiga för förlaget: Nära samarbete med författaren, fokus på e-böcker, rättvis fördelning av intäkter, samt att miljötänket finns med vid tryckning av böcker.

Förlaget utlyste under våren en novelltävling. Målet var att hitta Sveriges bästa novell!
Ett högt uppsatt mål, och nu meddelar förlaget att inget av de insända bidragen höll måttet.
Motiveringen är följande:

Vi försökte genom vår novelltävling att hitta årets bästa svenska novell. Och många bidrag har kommit in. Men tyvärr har vi inte hittat något som helt lever upp till det vi önskar ge ut på Collings Förlag.

Vad ska man säga om detta?

Jag har fått en del mejl som uttrycker sin besvikelse över Collings Förlags beslut. Vissa kallar det en marknadsföringsmässig katastrof. Att utlysa en tävling, få människor att satsa sin själ i skrivandet, och sen bara skrota alltihop med motiveringen att det man gjort inte räcker till.

Jag är verkligen inte den som ska sätta mig till doms över andra människors beslut, men precis som alla andra får jag ju ha en åsikt. Och jag har också rätt att uttrycka den.

Jag anser att Collings Förlag gör alldeles rätt. Niklas hoppades få in en helt outstanding superdupernovell som skulle slå knock på honom. Han trodde säkert att möjligheten fanns med allt det skrivintresse som nästan svämmar över i landet. Nån riktig pärla skulle landa i hans inkorg.

En inte helt orimlig förhoppning – faktum är att det finns mängder av fantastiskt begåvade amatörförfattare i Sverige. Jag har själv blivit översvämmad av spännande, talangfulla och helt underbara texter, inte minst i egenskap av redaktör för SPARV – Sveriges minsta litterära magasin!
Om du inte tror mig, läs själv de härliga texterna :-)

Men nu råkade det vara så att Niklas Colling hade något alldeles speciellt i tankarna, något helt utöver det vanliga. Och det tycker jag att han har rätt att förvänta sig, eftersom han säkert tänkte sig att kunna etablera en kontakt med vinnaren för vidare diskussioner om samarbete och utgivning.

Niklas, precis som vi alla, har rätt att utlysa en tävling. Han har också, precis som vi alla, rätten att känna att faktiskt inget av alla bidrag höll måttet. Det är hans förlag, det är hans villkor, det är hans business.

Jag skickade själv in ett i mitt tycke helt okay bidrag. En novell som svettades mardröm och krampaktig ångest. Niklas ratade den som vinnare. Han ställde in tävlingen.

Mitt liv går vidare, jag har ställt upp i mängder av tävlingar utan att nå det minsta resultat.

Jag anser att Niklas har stått upp för sina idéer och ideal genom att ställa in tävlingen. Och jag tycker att ingen ska känna sig nedtrampad över hans beslut. Ger man sig in i leken måste man tåla den. Och jag är helt övertygad om att ingens liv blir förstört över detta.

Jag önskar Collings Förlag lycka till i framtiden – och jag hoppas också att Niklas till slut hittar den där novellen som gör honom lycklig!

2 reaktion på “Collings Förlag avbryter sin novelltävling

  1. Man kan ev ha åsikter om förlagets marknadsföring av novelltävlingen. Jag driver dkrivarnätverket Nafs och ingen av oss har sett denna novelltävling, vi brukar tipsa varandra om sånt.
    Man kan också ha åsikter om ambitionsnivån med att sikta så högt. Men jag har ingen aning om vad Niklas drömde om jämfört med det han fick se.
    Däremot kan jag ge honom rätt i att stänga en tävling p g a för låg kvalitet. Heder åt en man som kräver hög nivå och inte premierar det minst dåliga!

  2. Jag tycker också att den som utlyser en tävling har rätt att stänga den. Jobbade för några år sedan som redaktör för ett magasin där vi utlyste en novelltävling där vi lovade att publicera de tre bästa bidragen.
    Vi fullföljde tävlingen och publicerade tre noveller som enligt vår jury egentligen inte höll måttet.
    Det är att ge fel signaler anser jag så här i efterhand.

Kommentera