Artikeln är skriven av Jeanette Niemi

Kreativt skrivande – 9 tips för att komma igång, del 6

Tips #fem – Lär känna dig själv som skrivare!

Dags för femte tipset i serien om att komma igång med ditt kreativa skrivande. För dig som vill ge dig själv en chans att på allvar komma igång och/eller hitta ett kontinuerligt skrivande som passar dig. Serien är uppbyggd på övningar som ska ge dig kraft och hitta motivation att genomföra ett skrivprojekt så läs gärna de tidigare artiklarna. Du hittar länkar till de andra inläggen under denna artikel.

Lär känna dig själv som skrivare. Det kan låta ganska flummigt för många. Hur då lära känna sig själv som skrivare? Man är väl en och samma person? Jo, så är det förstås men man kan fungera på olika sätt beroende på situation. Har du t ex någon speciell plats du skriver på? Eller kanske en speciell tid på dygnet? Kanske fungerar det inte lika bra om du skriver på en annan plats eller tid. Under ganska många år gick jag omkring och tänkte att jag ville skriva men att det var svårt för jag hade man, barn, anställning, hus och bil. Eller så var det för studier, släkt och vänner… och ja, du förstår säkert. Jag inrättade en skrivhörna hemma för där skulle jag sitta och skriva. Jag behövde lugn och ro, helst långa pass. Men det blev inget skrivet. Jag prioriterade fortfarande andra saker. En dag blev längtan stor, överväldigande. Jag anmälde mig till en skrivarlinje. Nu hade jag bytt jobb och det innebar många resor i tjänsten. Hur skulle det gå? Jag måste ju sitta vid min arbetsplats för att skriva. Detta blev den totala vändpunkten. För att kunna genomföra utbildningen så var jag tvungen att antingen skapa utrymme att sitta vid min arbetsplats eller så kunde jag testa att skriva på andra ställen. Det blev det sistnämnda. Jag började skriva på tåg och hotellrum. Det fungerade! Den här perioden blev helt avgörande för att jag skulle kunna genomföra mina olika skrivprojekt. Jag skapade själv möjligheten att göra det jag helst ville.

Kreationslotsen Skrivtips skrivkursVad var det då som hände?

Först så öppnade jag mitt sinne för något nytt. Jag klev ut i det okända. Jag började fråga mig hur det skulle kunna gå istället för att nöja mig med att det inte går. När det okända började kännas roligt insåg jag att jag hade vunnit något viktigt – jag kunde nu bestämma själv om mitt skrivande skulle bli av. Genom att jag provade alltfler olika sätt så lärde jag mig mer om mig själv som skrivande person som t ex vad det är som stoppar mig och vad som andra gånger får mig att skriva så att jag glömmer bort att äta. Båda de här sidorna finns inuti mig och det är okej. Jag kan numer skilja på när det är dags för paus och när jag bara försöker maska för att jag inte vet riktigt vad jag ska göra.

Jag inleder alltid mina skrivkurser och handledningar med frågor kring hur livet ser ut. Det är inte flummigt, högst konkret. Det påverkar oss vare sig vi vill det eller ej. MEN du kan själv bestämma hur det ska påverka dig – om du har kunskap om hur du fungerar som skrivare.

Skrivtips kreationslotsen Skrivkurs Jeanette NiemUtifrån mina insikter om mig själv har jag t ex börjat skriva loggbok. Jag noterar vad jag har gjort under ett skrivpass och vad jag ska göra nästa gång. Då är det lättare för mig att komma i gång. Kunskapen om mig själv ledde till att jag kunde skapa strategier som hjälper mig att göra det jag vill. Kanske det viktigaste av allt – när jag fick till mitt regelbundna skrivande så började jag se på mig själv som en skrivande person. En författare som skriver en bok. Jag hade tagit mig själv och mitt skrivande på allvar och det hjälpte mig att ta steget att berätta om min dröm om att skriva en bok för andra. Ju mer jag pratade om det ju verkligare blev det. När jag hör mina kursdeltagare säga ”jag är glad att jag tog mig själv på allvar”, ”jag har redan berättat för en kompis om att jag skriver” eller liknande då går det rysningar genom min kropp. Ännu en författare är född!

Hur väl känner du dig själv som skrivande person?

Gör den här övningen ett steg i taget. Börja med att svara på de här frågorna. Fundera fritt och gör några korta noteringar i ca 5 minuter.

  • Hur ser ditt skrivande ut idag?
  • Var skriver du?
  • När skriver du?
  • Är det något som hindrar dig från att skriva?
  • Vad kommer göra att du lyckas?

Steg två

Tänk dig nu in i din drömsituation. Se dig själv uppifrån – du sitter och skriver i flow. Var observant på det du ser omkring dig. Vilka saker, årstid, människor osv finns omkring dig. Slut gärna ögonen och låt tankarna vandra tills du har fått en bild av dig själv och den plats du befinner dig på. Det gör inget om det är omöjligt – tillåt dig att drömma och tänka dig det absolut vildaste om du vill det.

Steg tre

Nu är det dags att flödesskriva. Skriv allt du kommer att tänka på. Allt i ett flöde. Redigera inte och censurera inte. Skriv utifrån frågan nedan. Skriv i 15 minuter.

Vad kan du göra för att komma närmare din drömsituation än du är idag?

Jag samlar på underbara skrivsituationer och människor som gör det möjligt för sig själva. Om du vill dela med dig av din text eller dina tankar så är du välkommen att mejla det till mig. Antingen med en fråga till mig eller för att bli publicerad på min blogg!

Vilka tips och knep har du för att få skrivandet att fungera? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan!

Nästa tips – Planera din tid – är guld värt. Missa inte det!

I väntan på nästa tips, låt pennan och tangenterna glöda!

/Jeanette

Artikeln skrevs av Jeanette Niemi i kategori Om bloggen. Bokmärk permalink.

Om Jeanette Niemi

Jeanette Niemi arbetar med att förverkliga människors drömmar och mål. Som författarcoach, handledare, skrivpedagog och lektör vägleder hon i såväl texter som skrivprocessen med det kreativa skrivandet i fokus. Har en bakgrund inom facktext och är numer även verksam inom skönlitterär text. Använder även foto som uttrycksform. www.kreationslotsen.se | www.jeanetteniemi.se | www.facebook.se/kreationslotsen

Kommentera