Artikeln är skriven av Jannike Nordensson

Författa med fakta

Visst är det som allra roligast att läsa böcker som lär ut sånt man inte visste något om? Det kan vara allt från historiska fakta eller spejsig teknik till avancerade relationssituationer som man kan applicera på sitt eget liv.

Hur blir man då själv en sån där folkbildande författare? Många skriver ju böcker utifrån sånt de redan kan -gräver där de står liksom. Det är ju enklast och ger läsaren en gedigen inblick i livet som sotare/ präst /  amiral, eller vad man nu sommarjobbade med 1994.

Men när man sedan tömt det minnet kan det vara spännande att utmana sig själv genom att vidga sitt kunskapsfält en aning. Ibland kan det ju vara direkt tvunget, om man skaffat sig en karaktär som råkar vara sotare/ präst / amiral och man istället låg på stranden hela sommaren 1994.

Klart man kan googla men vill man göra en riktig djupdykning i ett ämne, vill jag nu tipsa om forskningsrapporter. I dem kan kan hitta många spännande uppslag och fördjupningsmaterial och de är faktiskt inte så svåra att läsa som man först kan tro.

http://www.diva-portal.org är en lättillgänglig portal att börja i. Sök på ett ord som verkar intressant – varför inte sotare, präst eller amiral?  Eller kanske beteenden (psykopati?) eller fenomen (skilsmässa?). Är du hygglig på engelska ökar träffarna rejält och du får ännu mer att undersöka.

Man behöver inte läsa hela rapporten (alla finns inte heller tillgängliga här, så vill du se dem så klickar du i  ”Endast dokument med fulltext” på första sidan)

Men de allra flesta har publicerat sina sk. abstract direkt på diva-portalen. Abstract är en kort, koncis sammanfattning av hela uppsatsen/rapporten/artikeln. Genom den blir du snabbt lärd genom pålitliga, vetenskapliga källor och din text får det där extra lyftet.

Pax Vobiscum!

J

Artikeln skrevs av Jannike Nordensson i kategori Att skriva, Skrivplanering, Skrivprojekt, Skrivresurser, Tips, taggat som , . Bokmärk permalink.

Om Jannike Nordensson

Jag är egentligen inte författare utan scanner. Scanners måste lära sig nya saker hela tiden. Vi är som bin som inte ser någon mening med att samla nektar från några få blommor när det finns tusentals på ängen. Så jag har läst psykologi, Jungiansk psykologi, religion, bildbehandling, foto, är informatör, turismkoordinator, entreprenör - och faktiskt romanförfattare...på eget förlag givetvis. Inte på grund av refusering - jag var ju tvungen att studera utgivningsprocessen också :) Jag bloggar för tonåringar, skriver tal och är aktiv i en skrivcirkel där vi delar på ledarskapet, bland annat... Mycket av mitt tidigare skrivande har utgått från teknik och struktur, och det är bra att ha med sig i ryggmärgen, men det släpper jag mer och mer till förmån för flödet. Förhoppningsvis kan mitt bloggande på författartips bidra med en kombination av hjärna och hjärta. Själv ser jag fram emot den viktiga gemenskapen med likasinnade.

2 reaktion på “Författa med fakta

  1. Mycket bra skrivet! Önskar fler författare läste detta, många gör sådana faktamissar att det är pinsamt. Själv försöker jag anknyta till stadens historia när jag skriver mina romaner. Eftersom jag primärt skriver om Göteborg så finns det källor att ösa ur i den gamla hamnstaden. Och eftersom jag skriver om brott så ligger oftast ett exemplar av skriften ”polishandboken” nära mig.

    Återigen bra skrivet!

    • Tack Richard! Ja gedigen research är viktigt inte bara av god-läsningsskäl utan en del menar tom. att ett lands mentalhygien är beroende av hur bildade dess författare är…
      Keep up the good work :)

Kommentera