Artikeln är skriven av Rebecca Ferm

Tänk utanför lådan! Om att göra det omöjliga autentiskt

Det här inlägget är framför allt till för dig som skriver fantasy eller liknande genrer med övernaturliga inslag. Hur får man det oförklarliga att bli trovärdigt? Hur gör man en orealistisk värld övertygande? Vi tittar på ett exempelscenario i tre enkla steg som tillsammans kan lyfta ditt skrivande från generiskt till polerat.

Vi som skriver skapar världar. Lyckas vi riktigt bra med det, kommer de världarna till liv. De börjar andas. De börjar kännas autentiska.

Även den mest långsökta och bisarra värld kan kännas autentisk. Man kan köpa magi, rymdskepp, sanslösa heroismer; om det görs så att det blir trovärdigt. R. R. Martins fantasyepos A Song of Ice and Fire (Game of Thrones, anm.) är ett bra exempel. I den världen existerar det omöjligheter och mysterier, men karaktärerna vi får följa är realistiskt beskrivna. Hans värld har verklighetsförankring, och är därför övertygande, och relaterbar. Vårt mål måste vara att skapa världar som är konsekventa. Vi kan hitta på vilka regler vi vill som gäller i vår påhittade värld, men vi kan inte helt plötsligt bryta mot dem. Det bryter känslan av realism.

Så hur gör vi? Hur kan vi åstadkomma en verklighetsförankrad, övertygande fantasi?

Låt oss bryta ner det till en process i tre steg.

1. FANTASIN

Innan vi gör något annat måste vi först ha en idé. Ett frö till vår historia. På det här stadiet kan vi låta fantasin skena. Vi skapar världen och vi bestämmer vad som är möjligt. Vi kan hitta på ett exempelscenario för att illustrera. Vi bestämmer att vi har en huvudperson som heter Jens, och att han plötsligt en dag ramlar igenom en magisk portal till en annan värld. Spännande! Då har vi etablerat den första regeln för vår skapade värld: magiska portaler finns. Andra regeln: de leder till okända platser.

Det ”omöjliga” har blivit möjligt. Det leder oss vidare till steg 2; hur vi praktiskt går tillväga för att inge en känsla av realism.

2. REALISMEN

Om Jens när han kommit igenom portalen genast grabbade tag i ett omkringskräpande svärd och började dräpa monster är det kanske inte det mest trovärdiga som skulle kunna hända härnäst (möjligen med undantag för de som skriver humoristisk fantasy). Istället kanske vi kan börja med hur Jens reagerar på att han fallit igenom en magisk dörr. Är han förvånad? Rädd? Nyfiken? Har han blivit illamående av magin? Lägg lite tid på mänskliga reaktioner när saker händer i din värld. Små nyanser kan berätta mer för din läsare än den längsta monolog. Det handlar i grund och botten om det klassiska skrivtipset ”berätta inte – visa”. Vi började med att etablera en omöjlig magisk portal. Det hade vem som helst kunnat hitta på. Det som gör oss till övertygande författare är hur vi låter våra karaktärer reagera när det omöjliga väl händer. Ett bra inlevelsetips är att tänka sig in i sin hjältes skor. Tänk dig att det är du som är Jens! Du har precis fallit igenom en oförklarlig portal. Vad är det första du gör?

Då har vi pratat om fantasin och realismen. Låt oss gå vidare till den sista delen i processen – drivkraften.

3. DRIVKRAFTEN

Vad vill din karaktär uppnå mer än något annat i världen?

Om man enbart utgick från vad man själv skulle göra i alla situationer, skulle man snart sitta på ett väldigt platt karaktärsgalleri med kloner av sin egen personlighet. Vissa menar att man alltid lägger ner en del av sig själv i sina karaktärer, och så kanske det är, men det är i så fall just vad man bör hålla sig till – en del. Aldrig allt. Dina karaktärer är egna individer, med egna viljor och agendor. När man pratar om varför en karaktär gör som den gör, brukar man ta upp begreppet drivkraft. Karaktärens drivkraft är som en röd tråd för författaren att rätta sig efter. Det innebär att man ger sin karaktär ett primärt mål, över alla andra; ett mål som karaktären alltid strävar mot och som är huvudorsaken till alla händelser runt omkring karaktären. Drivkraften är karaktärens kompass. Frodo Baggers drivkraft i Sagan om ringen är att ta sig fram till Domedagsberget och förstöra ringen, men hans kamrat Samwise Gamgis drivkraft är att till varje pris skydda och följa Frodo. Deras två drivkrafter motiverar alla val de gör, och hur de interagerar med varandra. Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att ge sina karaktärer drivkrafter. Utan dem har dina karaktärer inget syfte i din värld. Det gör dessutom jobbet enklare för dig – när du vet en karaktärs drivkraft, blir resten av skrivandet som att lösa mattetal med tillgång till facit. Är du osäker på vad en karaktär ska göra härnäst, fundera över drivkraften. Välj sedan det alternativ som känns rimligast, för just din karaktär, i just din situation, med just din drivkraft.

Vi bestämmer att Jens drivkraft är att ta sig tillbaka hem till sin egen värld igen, men den magiska portalen har stängts igen bakom honom. Vad ska han göra nu? Vi tittar på hans drivkraft för inspiration: hans mål är att ta sig tillbaka hem, men han har blivit avskuren. Då är det rimligt att Jens börjar söka efter andra portaler, en nyckel som kan låsa upp den som redan stängts igen, eller söker upp främlingar som kan ge honom information, så att han så småningom kan uppnå sitt mål, och återvända hem. Jens får ett syfte, i den värld vi skapat.

Nu har vi 1) skapat en påhittad, overklig situation, där vi stoppat in vår hjälte, 2) beskrivit en realistisk mänsklig reaktion på det omöjliga, och 3) försett vår hjälte med en drivkraft som motiverar hans handlingar. Vi har med andra ord tränat på att göra det omöjliga autentiskt. Hänger ni med?

Tänk utanför lådan! Men gör det på ett sätt som känns trovärdigt. Fantasi, realism och drivkraft – tre led i processen att skriva det overkliga på ett övertygande sätt. Om du vill träna på att gå igenom de tre stegen – utgå från vårt exempelscenario ovan, och skriv ett stycke om vad som händer Jens i ögonblicken efter att han klivit igenom portalen. Dela gärna med dig av ditt resultat!

Lycka till!

Artikeln skrevs av Rebecca Ferm i kategori Att skriva, skrivövningar, skrivtips, Tips. Bokmärk permalink.

Om Rebecca Ferm

Jag skriver dels för att hantera allt jag upplever och dels som verklighetsflykt. Jag har skrivit poesi och berättelser sedan jag var barn. På senare år har det blivit många noveller, men jag sysslar även med längre verk i romanform. Sist men inte minst, är jag lojal supporter av romanfenomenet National Novel Writing Month!

Kommentera