Artikeln är skriven av Pia Widlund

Är det någon som gett ut sin egen bok?

Å då menar jag, struntat i förlagen och anlitat Recito eller någon annan. Jag har skrivit en bok men en hyfsat bra story som jag gärna skulle vilja få publicerad. Det är den första i en tänkt trilogi.
Även om jag gör alla ändringar som skrivarcoachen jag varit i kontakt med, har sagt att jag ska göra, undrar jag om en utgivning genom ett förlag någonsin blir möjlig. Jag ska testa och göra en ny repa hos diverse förlag till hösten men mitt bokmanus är ju inte det enda som ligger på deras skrivbord…
Ibland känns det som om man måste vara känd idrottsprofil eller skådespelare med en spökskrivare i bakfickan för att bli antagen av ett förlag. Annars kan man alltid berätta om sin brottliga karriär. Heter man Pia Widlund och kommer från ett samhälle i Södermanland är man liksom inte så het. Och det spelar ingen roll om man har talang eller inte. Dessutom ska man skicka in sin bok vid rätt tillfälle och till rätt förlag för att ha ett uns av chans att få ett utlåtande. Blir det fel tillfälle är det liksom kört…
I sommar fyller jag 47 år och jag tänker faktiskt inte vänta hur länge som helst. Funderar på att kanske ge ut den som e-bok? Är det någon som läser detta som har tips och råd eller kanske egen erfarenhet av att ge ut sin egen bok så kontakta gärna mig.

Pia

Artikeln skrevs av Pia Widlund i kategori Om bloggen. Bokmärk permalink.

Om Pia Widlund

Mitt största intresse är teater, både att se och att skriva. Jag jobbar även på min första bok som jag fått tillbaka av en skrivcoach och nu redigerar. I februari började jag blogga www.piaw.se Pias Lilla Kulturblogg, där jag skriver om teater, mitt eget skrivande, ger skrivtips och skriver om det jag är intresserad av inom scen och kultur!

5 reaktion på “Är det någon som gett ut sin egen bok?

 1. Pingback: Gästbloggat igen | Pias Lilla Kulturblogg

 2. Intressanta synpunkter, men som f.d yrkeskriminell tycker jag inte man har någon ”förtur” i att få ut sina rader man satt på pränt. Jag älskar att skriva om både det ena och det andra men skulle bli överlycklig i om någon kunde uppskatta en amatörs blyga hantverk och se bortom ens förflutna….

  • Nej, jag tycker inte heller man ska ha någon förtur men uppenbarligen så tycker ju vissa bokförlag att det säljer bra med vissa levnadsberättelser…

 3. Har skrivit, blivit refuserad, gett ut böcker själv i en slags ”cykel” sedan början av 80-talet. Jag tycker väl att man alltid ska testa sitt manus hos de etablerade förlagen först, eftersom man vid en eventuell publicering vinner mest på det. Man får ett litet förskott och det blir media på boken och lite allmän ruljangs. Att ge ut på eget förlag kan ju vem som helst göra idag. Det brukar inte vara några problem att få till en snygg bok till en hyfsad kostnad – det kryllar också av aktörer som gärna hjälper till mot betalning. Problemet uppstår när boken ska säljas. Vänner och bekanta förbarmar sej förstås, och i bästa fall lokaltidningen. Men man kan inte räkna med något ”break”. Det är fortfarande lite suspekt bland media och branschfolk att ge ut sin bok själv. Det är liksom inte ”fint” nog.
  Men, känner man starkt för att låta andra läsa vad man skrivit så finns väl ingen anledning att tveka. Ut med det bara! Och sen skriv en ny bok.

  • Man kanske skulle samla ihop ett gäng som kan hjälpas åt vid bokutgivningar. Både genom att pressa priser hos tryckeriet och göra gemensamma annonser. Kul att det verkar ha gått bra för dig. Vad har du skrivit för böcker?
   Pia W

Kommentera