Artikeln är skriven av Jack A

Vad har Renata Chlumska med romanskrivande att göra?

Vad har äventyraren Renata Chlumska med romanskrivande att göra? Ganska mycket skall det visa sig.

När folk försökte förklara att det var snudd på omöjligt att skriva en roman, jag menar att runda USA med kajak, slog Renata dövörat till. Istället ägnade hon sig åt research och planerade sin ensamresa.

När Renata väl paddlade ut ur Seattle den där dagen i juli hade hon målet klart för sig – hon skulle lyckas med det hon hade föresatt sig. Hon såg målet som magnetiskt och bröt dessutom ned det i delmål, varje dag skulle hon paddla i sex timmar (har jag för mig). Om du ännu inte greppar parallellen med romanskrivande kan du översätta sex timmar paddling till skrivtid. Tänk delmål.

Renata paddlade utmed västkusten i riktning mot San Diego. Det var inte ett äventyr varje dag. Vissa morgnar när Renata vaknade i sitt tält ville hon inte gå upp, tänk att få ligga kvar i sovsäckens värme. Då funderade hon för sig själv: Visst kan jag vila hela dagen, men då behöver jag paddla tolv timmar imorgon, och om det känns jobbigt att ha sex timmar framför sig idag hur skall det då kännas att ha tolv timmar framför sig imorgon? Sen rev hon tältet och gav sig iväg.

Mellan San Diego och Mexikanska golfen finns en hel del öken men inte mycket vatten. Renata cyklade med kajaken på släp. Hon hade inte räknat med att månaderna i kajaken skulle försvaga hennes benmuskler. Det var betydligt tyngre att cykla med hundrakiloslasten än det hade varit under träningen. Framförallt tog det längre tid. Renata tvingades planera om. Precis, det kan hända med romanskrivande också.

I Klippiga bergen var Renata ofta tvungen att leda cykeln och hade hon inte lyckats streta uppför branterna kunde hon alltid ha burit upp packningen i omgångar. Så länge det magnetiska målet drog henne mot sig hittade hon lösningar.

Renata kämpade sig vidare via Florida och Atlantkusten till de Stora sjöarna. Emellanåt stötte hon på människor som hejade på henne, manade henne att fortsätta. Många gånger kom hon in i flyt och njöt av färden. Om du inte är med på parallellen vid det här laget ger jag upp.

Långt senare paddlade Renata in i Seattle och mottog massornas jubel.

PS
Renata är nu inbokad på två rymdfärder. Är det inte snudd på omöjligt att färdas i rymden, frågar sig folk? Renata svarar inte, hon är på förberedande träning i Ryssland.

3 reaktion på “Vad har Renata Chlumska med romanskrivande att göra?

  1. Pingback: Vad har Renata Chlumska med romanskrivande att göra? | Det skulle kunna hända dig - en e-bok av Jack A

Kommentera