Artikeln är skriven av Pia Widlund

Och vi då?

Vi som skriver manus för teaterscenen, vilka ska vi anlita för att få feedback på våra manus??? När man skriver en bok finns det många lektörer att vända sig till. Men när man skriver teatermanus finns det inte en kotte… Eller har jag fel? Det kanske finns dom som säljer den typen av tjänst. I så fall meddela mig, snälla.
Jag kommer precis hem från ATR:s Festival i Östersund där min enaktare om tre kvinnor i dödscell i USA spelades. Bilder finns på www.piaw.se Efter föreställningen är det ju många som har åsikter om både det ena och det andra. Det mesta positivt men en del saker önskar jag att jag fått höra innan vi spelade. Hur tänkte du här? Varför gjorde dom så? Var du tvungen att…
Det finns en massa saker att tänka på och när man skrivit en pjäs och har den stora lyckan att få den spelad så blir man ibland lite blind av sitt eget verk.
Det är svårt att använda sig av samma feedback som för en bok. På scenen ser du saker som inte alltid kommer fram i en bok och i ett manus finns det ibland scenanvisningar som man ska eller bör hålla sig till.
I vårt avlånga land finns det många som skriver både teaterföreställningar och musikaler. Det borde rimligtvis finnas en Manusakut för oss. Kvaliten på våra verk skulle bli bättre och fler kanske skulle bli intresserade att ta fram sina saker ur skrivbordslådan om dom visste att det fanns professionell hjälp att få.
Nu håller jag på med mitt andra manus och det vore kul att få hjälp med detta så man undkom de värsta minorna.
Vet du någon som skriver teatermanus? Eller vet du någon som är lektör för manus? Kontakta mig!

Artikeln skrevs av Pia Widlund i kategori Om bloggen. Bokmärk permalink.

Om Pia Widlund

Mitt största intresse är teater, både att se och att skriva. Jag jobbar även på min första bok som jag fått tillbaka av en skrivcoach och nu redigerar. I februari började jag blogga www.piaw.se Pias Lilla Kulturblogg, där jag skriver om teater, mitt eget skrivande, ger skrivtips och skriver om det jag är intresserad av inom scen och kultur!

Kommentera