Artikeln är skriven av Pia Widlund

Att ljuga bra

Jag ljuger jättebra, tror jag. Fantasin flödar i alla fall när jag skriver, det kan jag lova. Jag tänker på hur mycket som är ”hitta på” och hur mycket som det ligger sanning bakom när man skriver en bok. Troligtvis har man inte gjort research genom att döda någon om man skriver deckare, men man kanske har intervjuat någon som gjort det. Det finns ju ingen som vet hur mycket sanning det ligger i det jag skriver om. Familjen som strular till det för sig. Hur mycket är sant om drogerna i den staden jag skriver om? Hur agerar poliser, banker, försäkringsbolag och alla andra i den stad jag skriver om? Ibland vet man, ibland vet man inte. Ibland ljuger man ihop något och ibland är det sanning.
Men hur trist skulle det bli egentligen om man bara skrev sanningen? Det skulle liksom aldrig bli någon action med Bruce Willis i skyskrapan eller på flygplatsen. Lite ljug, lite fantasier, lite ”hitta på” måste det vara.
Sen kan man ju skriva en självbiografi om man är känd. Jag har läst några sådana. Frågan är bara hur mycket som är sant där egentligen? Det går ju att skriva lite ”hitta på” där också. Sanningen kanske inte är tillräckligt spännande. Det kanske är lite 80/20 där. Mycket sanning och lite ”hitta på”.
Vad tror du?

Artikeln skrevs av Pia Widlund i kategori Om bloggen. Bokmärk permalink.

Om Pia Widlund

Mitt största intresse är teater, både att se och att skriva. Jag jobbar även på min första bok som jag fått tillbaka av en skrivcoach och nu redigerar. I februari började jag blogga www.piaw.se Pias Lilla Kulturblogg, där jag skriver om teater, mitt eget skrivande, ger skrivtips och skriver om det jag är intresserad av inom scen och kultur!

3 reaktion på “Att ljuga bra

  1. Pingback: Gästbloggat igen | Pias Lilla Kulturblogg

  2. Det är väl härligt att ingen kan veta hur mycket som är sanning eller hittepå i det du skriver! Kanske omöjligt att veta, vet du själv? Vad är sanningen? Vet någon? Min sanning är inte din sanning. Spännande och intressant diskussion.

Kommentera