Artikeln är skriven av Elza Zandi

Jag är ju en sån som kan lyssna och läsa samtidigt

Det här med att sitta i det tysta och läsa fascinerar mig, själv tycker jag att det är lättare att läsa med lite musik i bakgrunden. Det är inte så att jag ser det som någon slags bedrift eller något att skryta om, saken är bara det att om jag sitter i tystnad allt för länge startar min hjärna krig med mina tankar. Det blir svårt att koncentrera sig, jag måste läsa om vissa stycken och jag kommer på mig själv att tänka på saker jag varken har lust, vilja eller tid att tänka på. Därför handlar det för mig om att få hjärnan att verkligen koncentrera sig på det jag läser. Det här hjälper mig också när jag skriver. Ibland händer det att jag skriver en novell här eller där och då måste jag lyssna på musik för att komma in i rätt stämning.

Jag har en speciell musiklista som heter just ”skriv” där jag lägger in musik som hjälper mig att komma i rätt stämning för just den novellen eller artikeln jag håller på att skriva på.

När jag säger musik då menar jag bara en viss slags musik. Det funkar INTE att lyssna på musik med text samtidigt som jag läser eller skriver och inte heller dansvänlig musik, ja det säger ju sig självt.

Musiken hjälper inte bara mig med att koncentrera mig medan jag läser eller skriver det hjälper mig också att få inspiration att skriva. När jag har skrivkramp, sätter jag på min musiklista ”skriv” och lyssnar. Jag låter musiken försätta mig i en stämning och sedan låter jag fingrarna dansa på tangentbordet. Jag ska erkänna, det blir inte alltid bra först men efter att jag har ”tvättat” texten (redigerat alltså) så hittar jag flera guldkorn.

Ett litet tips bara, så funkar det för mig. Hur funkar det för dig? Vad får din skrivarhjärna att gå igång?

Hörs igen nästa fredag!

/Elza*

Artikeln skrevs av Elza Zandi i kategori Att skriva, Tips. Bokmärk permalink.

Om Elza Zandi

Först. Ny gästbloggare här på författarbloggen. Sedan. En liten introduktion. Namnet är Elza, yrket är journalist och intresset är böcker. Jag läser väldigt mycket och skriver bokrecensioner på engelska på bloggen: www.elza.zandi.eu

3 reaktion på “Jag är ju en sån som kan lyssna och läsa samtidigt

  1. Jag har musik på eller tv när jag skriver lättare än när det är tyst Däremot vill jag ha tyst när jag läser böcker Ha en fin helg Gunilla

Kommentera