Artikeln är skriven av Elza Zandi

Write or Die

Det är lika dramatiskt som det låter. Write or Die, översatt rätt upp och ner – skriv eller dö, är ett webbaserat verktyg som ska motivera dig och få dig att skriva mer och snabbare. Det hela går ut på att du måste producera text utan att ta en paus, för så fort du stannar upp i ditt skrivande så kommer du märka det, beroende på vilken inställning du har valt. Du ställer nämligen själv in hur mycket ord du tycker du ska producera under en viss tid och vad som kommer att hända när du slutar att skriva.

Du skriver din text i själva programmet, i en skrivbox och en av konsekvenserna är att skärmen i din box blinkar i allt mer våldsamma nyanser av rött, väldigt stressande.

Det finns ett annat liknande program som heter Writer Attack – översatt till svenska Skriv Attack och den är nog lite värre. Precis som i Write or Die ställer du in själv hur många ord som du ska producera under en viss tid. Konsekvensen i det här programmet är lite mer dramatiskt än en bakgrundsskärm som blinkar i våldsamma nyanser av rött, här raderas all din text om du inte uppfyller dina mål.

Om det här verkligen fungerar eller hjälper någon har jag ingen aning om, det beror nog helt och hållet på personen i fråga.

En känd författare som har använt sig av det här är författaren till boken ”En Dag”, David Nicholls. Han har berättat att han inför sin nya bok ”Vi” använde sig av Write or Die och att han tyckte det var hemskt. Hemskt eller inte så verkade det fungera för honom i alla fall.

/Elza*

 

2 reaktion på “Write or Die

  1. Jag fick lite lätt hjärtklappning bara jag läste om det, haha. Men skulle definitivt behöva nåt som pushade mig lite, så det kanskr inte vore så dumt att prova ändå…

Kommentera