Artikeln är skriven av Elza Zandi

Skriva för hand eller på dator?

När jag först började skriva noveller, artiklar och krönikor skrev jag dem för hand i ett block. Jag skrev, strök, skrev om, rättade, tog bort och lade till.. det blev rätt rörigt. Det såg ut att vara kladd överallt men bland all kladd och överstrykningar fanns min text. Trots att ingen annan såg den som var gömd bland alla överstrykningar så visste jag exakt vad som skulle stå och kunde urskilja mina historier bland all kladd. Det jobbigaste med att skriva för hand var, och är, att min hjärna är snabbare än mina händer. Medan min hjärna redan har tänkt ut vad som ska hända eller till exempel hur en karaktär ska uppföra sig så ligger mina händer två stycken efter. Det gör att jag går miste om vissa formuleringar och flyt när jag skriver för hand. Jag har aldrig haft något problem med att skriva för hand men när jag sedan upptäckte att man kunde skriva på datorn trodde jag att jag vunnit en massa tid. Ord och meningar bildades snabbare och jag fyllde ett helt A4 utan problem. Jag trodde att jag hade hittat lösningen på alla mina skrivproblem! Jag sätter mig bara ner framför datorn och låter hjärnan styra händerna, hur enkelt som helst. Problemet här var då att det inte fanns någon censur, allt som min hjärna tänkte på skrevs på skärmen. Jag måste erkänna att majoriteten av allt som skrevs behövdes strykas, skrivas om och rättas. Trots att jag enkelt fyllde ett helt A4 tog det mig fortfarande lika lång tid att redigera texten som det gjorde när jag skrev för hand.
Men jag föredrar att låta hjärnan styra. Det känns bättre när jag skriver på datorn för då missar jag inte vissa formuleringar och texten flyter på bra. Trots att det är mycket svårare att urskilja min historia bland all text är det fortfarande värt det, jag vill inte censurera min hjärna även om den är full att nonsens. I ibland så finns det ju guldkorn där i också =)
Vad tycker ni? Skriva för hand eller på datorn?

/Elza*

7 reaktion på “Skriva för hand eller på dator?

 1. Datorn, absolut. När jag skriver som mest och bäst får jag ändå lite ont i händerna, men det är ännu värre om jag skriver för hand. Dessutom får jag bättre överblick på skärmen.

  • Vad kul att du skriver att du får bättre överblick när du skriver på datorn, för mig är det tvärtom.. jag känner att jag för bättre överblick när jag skriver på papper men jag kommer längre när jag skriver på datorn. Vilket dilemma men helt klart vinner ju datorn när det väl kommer till kritan =)

 2. Jag har också problemet att det tar lite lång tid att skriva ner på papper så jag föredrar dator, mycket mer tankar får plats då. ;)
  Men jag tycker det är roligt att skriva på papper för jag brukar alltid skriva om det sen på datorn och då hittar man massa lustiga och ganska pinsamma fel som man skrattar gott åt. ;)

  • Javisst får mer tankar plats när man skriver på datorn det är ju det som är helt fantastiskt =) Men jag håller med dig om att det faktiskt kan vara roligt att skriva på papper.. lite som att go back to basic =)

   • Ja det är lite lustigt. Speciellt när man hittar sånt som man skrev ett par år innan. Då ser man mer att man utvecklats i alla fall. ;)

Kommentera