Artikeln är skriven av Elza Zandi

Skriva här eller skriva där?

I vanliga fall sitter jag och skriver hemma på köksbordet. Det spelar ingen roll vad jag har att skriva, det går lika bra att skriva en artikel eller en novell där vid köksbordet.

Ibland kan det också hända att jag sitter kvar på jobbet efter arbetstid och skriver mina texter. Det hjälper mig att fokusera. Kontoret representerar ju redan jobb och disciplin så det överförs, inbillar jag mig i alla fall, när jag sedan ska börja skriva mina texter. De perioderna då jag pendlade mycket fram och tillbaka med tåg, skrev jag alltid på tåget. Det har hänt att jag suttit på olika caféer och skrivit. Beställt te och kaka och sedan suttit mig ner och skrivit på datorn. Av alla de olika ställena jag har skrivit på är biblioteket mitt favoritställe att sitta och skriva på. Jag vet inte vad det är som gör biblioteket till en bra plats att skriva på för mig. Kanske är det den naturliga tystnaden som finns där eller så är det känslan av att vara omgiven av böcker som inspirerar mig att fortsätta skriva.

Det är många som sitter på olika platser för att producera text. Alla har vi hört talas om författare som sitter på caféer, parker och tåg när de skriver sina texter. Det här fick mig att undra hur mycket en plats kan påverka innehållet av texten. Jag har läst och hört att för vissa skribenter är platsen otroligt viktig för inspirationen den ger till texten. För mig personligen har inte omgivningen eller platsen någon större inverkan på innehållet av texten, inte vad jag vet om i alla fall. Självklart kan det vara så att omgivningen påverkar mina texter utan att jag är medveten om det och då blir ju frågan om mina skönlitterära texter skulle ha blivit bättre om jag suttit på biblioteket och inte på till exempel tåget? Har verkligen platser en magisk påverkar på innehållet i texten beroende på vad man sitter och skriver?
Måste ni sitta på en speciell plats beroende på vad för text ni skriver?

/Elza*

Kommentera