Artikeln är skriven av Elza Zandi

Är att göra om och göra rätt verkligen rätt?

Nu när jag äntligen har kommit in i mina vanliga rutiner är jag sugen på att skriva. Som jag berättade om i förra inlägget har jag inte skrivit en enda rad på hela sommaren. Förra helgen tänkte jag passa på att återuppta bekantskapen med min dator och Word. Det gick sådär.

Problemet var inte att jag inte kunde skriva eller att jag hade skrivkramp, problemet var att jag inte visste vad jag skulle skriva. Först gick jag igenom min ”potentiella-noveller-lista” där jag har radat upp olika idéer som skulle kunna utvecklas till noveller men jag fick ingen känsla för några av mina gamla idéer. Sedan gick jag igenom internet för att läsa olika blogginlägg om böcker, bokrecensioner och noveller men inte heller det gav mig någon kreativ känsla inför det tomma bladet på Word. Jag gick även igenom mina böcker för att kanske få inspiration men det hjälpte inte heller. Det kändes väldigt frustrerande.

Jag satt och slötittade igenom min dator, som jag knappt öppnat på tre månader, för att bekanta mig igen med innehållet och hittade mina gamla noveller. Då fick jag en idé! Vissa av mina gamla noveller som jag skrev för ungefär femton, sexton år sedan, tänk om jag skulle börja läsa och skriva om dem?

Jag läste en av mina noveller och kände på en gång att jag skulle vilja skriva om den, redigera den. Jag öppnade ett nytt Worddokument och började helt enkelt göra om den! Det kändes underbart att få skriva igen. Orden och meningarna nästan byggde sig själva men någonstans i mitten av novellen hände något. Jag fick skuldkänslor. Vad skulle mitt tonårs-jag säga?

När jag skrev den där novellen var jag ju så stolt över den! Jag gillade varje ord, varje mening och varje beskrivning. Jag minns att jag skrev om, flyttade runt meningar och strök det jag inte gillade. Jag lade helt enkelt ner väldigt mycket tid och själ för att novellen skulle bli så perfekt som mitt tonårs-jag ville. Har då mitt vuxen-jag rätt att ”rätta” till mitt tonårs-jags text?

Jag slutade skriva och tänkte på det där ett tag, att skriva om något som jag tyckte var perfekt då. Jag skulle aldrig gå tillbaka till min tonårs-jags dagbok och skriva om, är inte det här lite samma sak? Vad säger ni? Är det rätt att göra om sina gamla noveller?

Det hela slutade med att jag inte gjorde om novellen trots allt. Fast jag var bra sugen!

/Elza*

4 reaktion på “Är att göra om och göra rätt verkligen rätt?

 1. Så var det för mig när jag läste igenom min allra första färdiga novell som jag skrev när jag var typ 11-12. När jag läser den nu så skakar jag på huvudet och skrattar åt alla missar och fel. Men även om jag har mycket ”fel” i den så har jag inte ändrat mer än stavfelen. Vet inte varför. Det känns så… dumt. Nästan som om man ska förstöra något.
  Så jag ändrar inte på mina gamla berättelser som jag skrivit ner, om inte jag jobbar med den just då.

  Det är ju också så att jag tycker det är lite roligt att läsa från mitt gamla jag. Alltid kul att se hur man utvecklats.

  När jag skrev dagbok så var jag en ganska tjurig tonåring. Jag skrev en massa saker som jag inte tycker om. Så för några år sen när jag hittade mina gamla dagböcker så blev jag nästan lite upprörd för det var inget jag tyckte nu.
  Då slängde jag mina gamla dagböcker. För jag ville glömma den delen av mig.

  Det jag menar med det är att: Om man skrivit något en gång i tiden och sen läser det i framtiden och inte gillar det man skrivit. Då tycker jag det är okej att ”göra om och göra rätt”.
  Om man dock ska ”göra om och göra rätt” för en historia som man tycker väldigt mycket om. Då tycker jag inte man ska ändra för mycket. För om man fortfarande gillar det själv så är det inget fel på det.

  Det är min åsikt om det i alla fall. :)

 2. Pingback: Är att göra om och göra rätt verkligen rätt? | Elza Zandi

 3. Klart du skall göra om den!
  Behåll bara en version av den gamla också.
  Det är ju dina idéer; fantastiskt att kunde vidareutväckla dom, som ett bevis på levd liv och hur allt förändras med perspektivet.

Kommentera