Artikeln är skriven av Jenny Sandberg

Vägen till succé!

download-800163_640

Tänk om det vore så enkelt att lyckas med sin bokdröm… Att bara trycka på en knapp och lugnt vänta på nedladdning (helst utan att något laggar). När nedladdningen är klar är du färdig, redo att möta världen med din bestseller. Så enkelt, så underbart… eller?

Att skriva en bok är som att springa ett maraton, igen och igen. Men kanske är det också den stora ansträngningen som ger tillfredsställelse och lyckokänsla när den sedan går hem och blir en läsarsuccé. No pain–no gain!

Skriver du med ett tydligt mål och en specifik dröm i sikte?
Att ha drömmar och skriva mot mål är bra och har tydligen bevisats ha effekt. Om vi vet vad vi jobbar mot är det lättare att ta beslut och leva ett liv som kan leda oss mot målet.
Vad är ditt mål?

Vad är syftet med din bok?
Har du ett tydligt mål och vet vad du vill skriva om? Är din idé utvecklad och genomtänkt?
Tänk på vad du vill att din bok ska vara när den är färdig i form av genre. Vilken stämning/känsla ska den väcka?
Är det ren fiction eller baseras den på verkliga händelser? Tänk på eventuella konsekvenser om din bok skildrar verkliga händelser eller personer…

Lägg en ordentlig grund
Brainstorma, skissa på handling, olika vinklar, gör research, pröva dig fram och skriv korta scener.
Utforma någon slags struktur. Kalla den arbetsplan, synopsis, din karta… det som funkar för dig duger bra. Men någon slags plan, hur välstrukturerad eller ostrukturerad den än är, underlättar verkligen!

Skriv, skriv mer, radera och skriv på!
Skriv första utkastet. Från sida ett till sista sidan i kronologisk ordning eller genom att skapa scener i mitten, slutet och huller om buller… Ju bättre plan och ordentlig grund du lagt innan denna fas desto enklare kommer skrivandet att gå.
Hur som helst kommer skrivprocessen att innehålla dagar av lycka och dagar av frustration eller uppgivenhet.
Fyll på med inspiration, pausa och kom igen. Skriv på!

Är vi framme snart!
De flesta som skriver en bok har samma (o)tålamod som när de var barn och åkte bil långt, långt, långt och aldrig verkade komma fram någon gång. Bered dig på att skrivandet innebär en lååång resa. Vågar jag säga att du ska njuta av själva resan utan att du ger mig onda ögat? Optimistisk tidsplanering är i alla fall en vanlig stressfälla. Ge skrivandet tid och när boken är skriven – fira!
När du är klar är du däremot inte framme riktigt än. Bara (ganska) snart!
Redigering, omskrivning och finputs…
Sedan är det dags att hålla tummarna och hoppas på succé!

Jag håller tummarna för dig!

P.S Vill du ha hjälp någonstans på vägen? På skrivfokus.se kan du ta del av mina tjänster, erbjudanden och fler tips.

Kommentera