Artikeln är skriven av Christian Wåhlander

Att skriva en novellanalys

Vad menas med novellanalys?


En novellanalys innebär att man bryter ned en novell i sina beståndsdelar, och så svarar man på en eller flera frågor för varje beståndsdel. Ett litet forskningsarbete alltså, som faktiskt kan vara riktigt spännande!

Jaha, undrar du kanske – beståndsdelar? Vadå beståndsdelar? En novell är väl typ… en novell? En massa text som man läser, och som man ibland gillar, ibland inte?

Absolut. En novell består av text. Men texten är bara ett verktyg som författaren använder för att berätta något.  Och det är faktiskt berättelsens form och innehåll man ska analysera. Oavsett om man gillar berättelsen som helhet eller inte.

Varje berättelse har som du vet en början och ett slut. Där har vi två beståndsdelar redan!

Dessutom brukar varje berättelse ha aktörer, dvs människor eller djur eller spöken eller vad det nu kan vara, som vill olika saker, och som råkar ut för kul händelser, men även olyckor och elände.

Jaha, nu har vi alltså några aktörer att analysera, och dessutom några händelser.

Sådär håller man på, och strax är analysen klar! Det är ingen exakt vetenskap, men gör man en vettig novellanalys kan man hitta intressanta saker i novellen som man kanske inte skulle lagt märke till om man ”bara läst” novellen utan att ha kopplat på sin analytiska detektivsida :-)

Mall för novellanalys (inklusive ett och annat kort exempel på ”svar”)

Var utspelar sig novellen? I en stad? På landet? I vilket land? Inomhus? Utomhus?
[exempel på svar: Novellen utspelar sig i England, det verkar vara en liten by några mil norr om London. Berättelsen utspelar sig framförallt i två hus, ett fint stort nybygge och ett gammalt slitet slott.]

När och hur länge utspelar det sig? I nutid/dåtid/framtid? Under nån timma? I flera år?
[exempel på svar: Novellen utspelar sig på 1930-talet, under tre sommardagar.]

Vilka aktörer deltar i novellen, och hur beskrivs de? Huvudpersoner, bifigurer? Vilka relationer har de till varann?
[exempel på svar: Två tvillingsystrar har huvudrollen, Jackie (flamsig och skämtsam) och Christie (allvarsam). Deras mamma (sträng och orättvis) och familjens hund Gandalf (halvblind men pigg) är bifigurer.]

Nämn en viktig händelse (eller händelser eller händelsekedja) i novellen. Varför är detta viktigt?
[exempel på svar: Christie snavar på Gandalf och slår sig så att hon svimmar. Jackie får panik och boxar till Gandalf så att han ramlar ned i en damm och drunknar. Sen försöker hon väcka Christie, som vaknar och blir arg och ledsen när hon hittar Gandalf i dammen. Detta är viktigt eftersom det förändrar tvillingarnas relation till det sämre, och Jackie får dåligt samvete.]

Vilken tanke eller idé tror du att författaren försöker förmedla? Seriösa författare skriver oftast för att de vill säga något till läsaren – försök komma på vad det kan vara.

Vem är novellens berättare? En av aktörerna, eller en ”allvetande, utomstående” berättare?
[exempel på svar: Det är en ”allvetande” berättare, som berättar i tredje person – t ex ”Hon åt pistageglass”, inte ”Jag åt pistageglass”, vilket ju är första person.]

Några övriga trix som författaren använder sig av? Kanske använder författaren korta meningar för att ibland höja tempot i berättelsen? Eller symboler, som t ex att en vit duva flyger förbi (står ofta för hopp eller fred eller godhet)? Använd din fantasi och analysförmåga för att blottlägga några av författarens olika tekniker.

Är det en klassisk novell eller en snapshot-novell? (Mer info om detta hittar du i slutet av min artikel: ‘Vad är en novell’)

Gillade du novellen eller inte? Och varför? Svara ärligt och försök motivera så gott du kan. Det är tillåtet att berätta hur du känner inför novellen, här handlar det inte bara om fakta. Precis som med musik, man känner ju vad man gillar eller ej, och ungefär varför.

Synpunkter

Du får gärna ge feedback på novellanalysmallen. I de  skrivarkurser jag hållit i under åren (på studieförbund) har den fungerat jättebra, men du är välkommen att ge förslag på kompletteringar eller ändringar :-)

23 reaktion på “Att skriva en novellanalys

 1. Jag har aldrig ens vetat om att det finns något som heter att skriva en analys, så denna hjälpte mig verkligen genom min första novellanalys!

 2. Jag tackar dig för dina tips, innan var jag helt förvirrad och omsluten av min ångest över vad jag skulle skriva.
  Nu känns det som om leder mig igenom mörkret, eller bara tänder en liten lampa i mörkret.
  Du får mig att vilja skriva mer, tack, tack!

 3. Funderar på om det inte vore roligt att analysera en av mina egna noveller. Ta den mallen och blanda med lite Freud kanske. Kan bli kul! Alternativt kan det leda till att man måste gå i terapi.

 4. Tackar Crille! För son insats du gör för att kunna förmedla dina kunskaper det glädjer verkligen, novellen ska jag skriva imorgong och jag tror verkligen att detta kommer hjälpa

 5. Hej! Jag undrar om jag kan få använda din mall i min undervisning, och om det är okej att jag använder den i en ”flipp-film” på youtube?
  / Charlotte

 6. Hej jag ska skriva min första novell analys, men i min novell är den lite som att läsa mellan raderna. de står inget om när novellen utspelar sig. Har du tips på vad man kan skriva då ? novellen är Höljen av Gyrdir Eliasson :)

 7. Är detta en bra mall att utgå från när man skriver en novell på gymnasial nivå? Och min novell är lite mer svårtolkad, det är ”Domen” av Franz Kafka..

Kommentera